STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


RESOR






3 BALKANLÄNDER 2012-VÅR SENASTE RESA




VÅRA RESOR


BOSNIEN-HERCEGOVINA

CANADA

DANMARK

DALARNA

EGYPTEN

FINLAND

FJÄLLVANDRINGAR

ISLAND

ISRAEL

KINA

KRETA

KROATIEN

MONTENEGRO

NORGE

SMÅLAND

SÖDERMANLAND

TENERIFFA

USA

VÄRMLAND

ÅLAND

ÖLAND



SOMMARSEMESTRAR


Våra 20 första år som familj brukade vi tillbringa antingen i Dalarna eller i Österbotten. Vi ägde ett torp i Norrbo/Nyhammar som vi stortrivdes att besöka sportlov, påsklov och sommar. En del av sommaren åkte vi till Margarethas hemtrakter. Hennes föräldrar hade en villa i Jakobstad och sitt tidigare hem i Purmo som sommarställe. Vid några tillfällen åkte vi runt i Finland bl.a. till sjödistriktet för att beundra den vackra naturen och besöka intressanta städer. När Margarethas föräldrar inte längre levde började vi se oss om efter nya resmål. Vi hade träffat en moster och två kusiner till Margaretha från USA och Canada när de varit på besök i Finland och Sverige.


SOMMARTORP
DALARNA


MARGARETHAS
HEMBYGD



Sommartorpet.På somrarna när det var fint väder åkte vi till någon av de närliggande skogssjöarna, där vi i regel fick bada ostört. På vår lilla äng fanns ett större jordgubbsland där vi fick plocka mängder av jordgubbar de första åren innan jordgubbslandet växte igen. Senare år lät vi en bonde ha sina får betande på ängen för att den inte skulle växa igenDet fanns gott om hallon på skogshyggena och om vi var ute hela familjen kunde vi plocka 12-15 liter på några timmar. Till torpet tillhörde ett litet skogsskifte, varifrån vi kunde få ved till vedspisen i köket och virke till upprustning av uthusen. Pojkarna snickrade sina egna svärd och knivar. På vintern åkte vi skidor runt omkring i terrängen och gjorde våra egna backar.
Margarethas hembygd.Tiden i Jakobstad och Purmo ägnade mest åt avkoppling och att träffa Margarethas släktingar. Pojkarna fick leka med sina jämnåriga kusiner Ulrika och Viktoria. Jag fick göra mina första upplevelser på en hjotronmyr med blandat intryck. Vi hittade en del bär men myggen höll på att ta knäcken på oss. Dessutom fick jag och pojkarna för första gången pröva på en äkta vedeldad bastu som Margarethas föräldrar inrett i ett uthus. Margarethas pappa ägde skog och jag fick vid ett tillfälle vara med att plantera ny tallskog på ett skogsskifte.






USA OCH CANADA


Margaretha och jag började våra utlandsresor sent i våra liv. År 1988 skaffade jag mig mitt första pass och vi åkte till USA tillsammans med våra söner Andreas och Daniel. Första veckan gjorde vi en rundtur med buss i östra delarna av USA och besökte New York, Washington, Buffalo med Niagarafallen och Philadelphia. Övriga tre veckor åkte vi omkring i hyrd bil i Minnesota och Canada. Både Margaretha och jag har släkt där som vi besökte. Dessutom firade vi vår 20-åriga bröllopsdag den 15 juni med lunchbuffé i en Amishrestaurant i Lanchester. En helt otrolig lunch med mängder av utsökta varmrätter och goda efterrätter. Hela resan var en fantastisk upplevelse och vårt intresse för utlandsresor hade väckts.


PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

New York

Washington

Philadelfia

Niagarafallen

Lancester
Amisch
Minneapolis

Karlstad

Thunderbay
Kulturen.Vi fick en känsla av att i USA och Canada finns det inte bara en kultur utan en mängd olika på grund av alla invandrargrupper från hela världen. Varje invandringsgrupp har tagit med sig sin egen kultur. Mora i Minnesota har sitt eget vasalopp. Midsommarfirandet i svenskbygderna påminner om det nordiska arvet med bland annat sill till maten även om det är svårt att få tag på. I ett museum fick vi se en "Långemåla kyrka" avmålad på en tavla. (Långemåla är min pappas födelseort). I Thunderbay finns ett finskt köpcentrum "Keskusta". I Lanchester finns en Amishby där människorna har bevarit sin puritanska tro. t.ex är det ej tillåtet med knappar i kläderna eller att låta sig avpotträtteras på bild. Det kändes som om vi förflyttat osss till 1800-talet. Sin särart fick olika folkgrupper utlopp för i sina karnevaler i storstäderna
Städerna.Folklivet i städerna var intressant att få uppleva. Vi har efter vår USA-resa fått en annan känsla för de amerikanska filmerna precis som om vi var närvarande i händelserna. Vi har själva gått och burit på en matkasse i famnen.
Naturen.Vi var mest fascinerade över det vidsträckta landskapet med alla kullar bevuxna med lummiga lövträd. En av höjdpunkterna var att få bese de fantastiska Niagarafallen på håll från utsiktsplatser, på nära håll från båt och uppifrån i ett snurrande torn under tiden som vi åt en kvällsmiddag. Utsikten över de belysta Niagarafallen var helt fantastisk.
Trafiken.Även om det var mycket tät trafik var det ändå ganska lätt att ta sig fram i trafiken bara men läst kartan i förväg och tog det lite lugnt så man hann se alla vägskyltar. Körde man bil i New York gällde att ha små dollarsedlar i plånboken för att kunna passera alla vägtullar.

ITALIEN

Sommaren 1990 gjorde vi en bilresa till "La Serra" i Italien en badort mellan Rom och Neapel. Alla våra tre pojkar var med. Vi besökta många intressanta platser och gjorde minnesvärda upplevelser både på ditvägen och hemvägen. Vi gjorde ett oplanerat men lyckat besök i Lennart och Sonja Bernadottes slottspark i Mainau. En fantastisk park med dess blomprakt av rosor och andra blommor. En del blommor var samordnade till rena konstverken i form av olika figurer. Slottsparken och allt annat vi såg är värt ett besök. Tyvärr fick vi lite för lite tid på varje ställe och skulle gärna återkomma. La Serra var en barnvänlig badort med fina sandstränder och rent vatten. Tyvärr blåste det lite för mycket så det blev inte så många dopp i havet. I stället gjorde vi en del utflykter med egen bil eller guidade bussturer.



PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Amalfikusten

Capri

Comosjön

Fürth/Nürnberg

Gardasjön

Innsbruck

Lago Trasimeno

La Serra

Legoland

Montecassino

Mainau

Pisa

Rom
colosseum
spanska trappan
peterskyrkan
Boende.Vi gjorde inga övernattningsbokningar i förväg för tt kunna vara flexibla och stanna lite extra länge på intressanta platser. Dock hade vi bestämd med vänner i Fürth/Nürnberg att vi skulle stanna till hos dem och sova över. För övrigt bodde vi på vandrarhem, privata uthyrningsrum, och mindre hotell med mycket olika standard. När vi kom till sjön "Lago Trasimeno" mitt i Italien fick vi se en skylt med rum uthyres. Vi knackade på och fick ett mycket hjärtligt mottagande med husets vin. När vi packat in satte vi oss i trädgården för att koppla och njuta av tillvaron. Då plötsligt svängde en holländsk bil in på gården....och stora villervallan bröt ut. Värden hade trott att vi var den väntande familjen som bokat rum i förväg. Värden löste vårt problem med att guida oss till en äldre dam mitt inne i samhället som hyrde ut rum i sin lägenhet. På så sätt fick vi ta del av hur man bor på landet i Italien... en helt oförglömlig upplevelse. I La Serra bodde vi i en lägenhet med enkel standard. Alla husen var lika varandra och en kväll när Margaretha och pojkarna kom hem gick de in i fel hus men kände inte igen sig och när de fick se en främmande karl som låg och sov i min säng gick det upp ett ljus för dem att de gott in i fel lägenhet.
Trafik. Det var vår första bilresa i Euoropa och vi hade missbedömt trafiken. Vi hade planerat en tur genom Tyskland på småvägar men fick snart ändra oss eftersom det var mycket hastihetsbegränsningar och tung trafik. Det blev sedan motorväg hela vägen. Från La Serra skulle vi göra en dagstur till Sorrento och Capri. Vi trodde att det skulle gå snabbast att åka raka vägen men, tyvärr, tyvärr återigen mycket trafik och dåligt skyltat så ett tag hade vi ingen aning om var vi var. Tydligen var vi på rätt väg och kom fram till vägen till Sorrento som var smal och krokig med tät trafik. Tyvärr medförde det att vi inte fick så mycket tid på Capri som vi önskat oss. När det blev dags för en tur till Rom lät vi bilen stå och tog i stället en guidad tur med buss
Sevärdheter.Vi besökte intressanta städer med gamla fina byggnader. Medeltidsstaden Rothenburg var en med stadsmuren från 1100-talet. Lucca var en annan vacker stad, också med en väl bevarad mur från 1600-talet. Genom sina smala gator har Lucca blivit en cykelstad. Giacomo Puccini är född i denna stad och härifrån skrev han sina första verk. Rom var en fantastisk stad och menbör beses under mer än en dag. Vi besökte bl.a. Colosseum, Spanska trappan och Peterskyrkan. Tyvärr fick inte jag och pojkarna komma in i kyrkan...våra shorts gick ner över knäna men var ändå inte tillräckligt långa för att bli godkända. Margaretha som hade cityshorts med lika långa ben kom in liksom Alexander 5 år.. tydligen ingen koll på barns kläder. Under bussresan berättade guiden om Roms historia och Alexander sa efter en lång stund "ingen rolig historia..de bara dör och dör". En sund reaktion över alla intriger som förkom under kejsartiden. Capri var fantastiskt och vi har fortfarande en längtan att göra ett nytt besök. Helt underbart att i härligt sommarväder få gå uppför de branta och slingrande vägarna och titta in i de praktfullt blommande trädgårdarna med sina apelsinträd. Tyvärr blåste det för mycket så vi fick inte komma in i "blå grottan" men båten förde oss till några vita grottor...en underbar liten båttur. Trevligt att besöka de natursköna sjöarna Garda och Como med dess blomprakt runt sluttningarna och pittoreska samhällen intill stränderna.
Fotboll.Fotbolls-VM i Italien pågick samtidigt med vår vistelse i landet. Italiens första match kunde vi höra hur Italien gjorde mål genom kroggästernas vrål som gick som en löpeld från krog till krog utmed Gardasjöns stränder. Efter vinsten var det feststämning och Alexander var helt begeistrad i alla bilar som åkte runt, runt tutande och med viftande flaggor. En kväll fick vi bevittna en match på Stor-TV på en utomhusservering. Dagen efter att Italien åkt ur VM var vi i Rom och upplevde rena rama begravningstämningen. Med de känsloyttringar vi fick uppleva förstår vi att Italiernarna älskar fotboll.




ISLAND


DRÖMSEMESTER


Jag har sedan pojkåren varit fascinerad av Island och dess natur. År 2000 blev äntligen mina drömmar förverkligade att få göra en resa till Island. Vi åkte hela familjen. Det finns en fördel med att planera sin egen resa. Då får man en möjlighet att utöver en snabb titt stanna till lite längre på intressanta ställen och uppleva naturen på nära håll. Vi hyrde en stuga norr om Selfoss och en bil. Därifrån gjorde vi sedan dagsutflykter. Första dagen vräkte regnet ner, men sedan hade vi uppehållsväder i 10 dagar. Det kändes helt otroligt med tanke på alla förvarningar vi fått om dåligt väder på Island. Vi besökte de mest attraktiva ställena på södra Island, men också några som inte var lika omtalade i olika turistbroshyrer. Att få vandra i de isländska bergen och bada i de varma källorna i Reykjadalur var en underbar upplevelse. Runt de varma källorna i Krisuvik fick vi möjlighet att beskåda ett färgsprakande landskap. Kring klipporna och grottorna i Dyrholaey fanns fantastiska bergformationer och en sandstrand helt i svart. Om du klickar på bilden hittar du bilder och mer information om vår resa



RUNT ISLAND PÅ MOPED


I Min svåger Ingvar som är gift med min syster Kerstin har gjort en fantastisk resa runt Island på moped. Om du klickar på bilden kan du få veta mera om hans spännande upplevelser och få en fyllig information om intressanta turistmål.



ISRAEL

Vi reste till Israel i april 1997 med en grupp svenskar och en svensk guide. Vi fick med oss hem en mängd olika intryck och efteråt när vi läser i Bibeln får vi en bättre förståelse för texterna. Det var både tryggt och obehagligt att se alla poliser och militärer med K-pist. Ibland blev vi stoppade och fick inte komma dit vi tänkt oss eller vi fick ta en annan väg. På hemvägen från Nasaret blev vi stoppade och fick ta en lång omväg på grund av truppförflyttningar. På självständighetsdagen var det en helt annan stämning. Glädje och festyra som alla deltog i, gamla och unga, soldater och poliser, judar och turister. Vid tempelplatsen levde det religiösa livet hand i hand med affärslivet. När försäljarna blev allt för påstridiga kunde vi förstå Jesus ilska över månglarna i templet. Befolkningen består av Judar (afroasiatiska, europeiska och sovjetiska), Araber, Muslimer, Kristna och Druser. Jerusalem är ett religiöst centrum med en brokig skara av religioner och en ännu brokigare skara av Judar, beroende på från vilket land de har återvänt till Israel.


PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Betlehem

Döda havet

Jerusalem

Mazada

Nasaret

Natanja

Safed

Tiberias

Boende.Vi Bodde i den arabiska delen av Jerusalem. En del i vår grupp tyckte att vårt hotell inte var tillräckligt modernt. Vi däremot tyckte att man får ta seden dit man kommer och upplevde det positivt att få se något annat en västerländsk hotellstandard. Vi hade ju rest till Israel för att se hur människorna lever i detta land.
Natur.Vi var förvånade över att det fanns så mycket ökenlandskap bland alla bergen. På senare år har man börjat att plantera skog för att öka fuktigheten. Statistiken visar att i områden med skog har antalet regniga dagar ökat. Från floden "Jordan" har man tagit så mycket vatten till jordbruket att den nästan har torkat ur och som en följd härav har även "Döda havet" minskat i storlek och en landtunga har börjat växa till sig mitt i sjön. Stoppas inte vattenuttaget från jordan kommer snart döda havet vara delat i tv sjöar. Att bada i döda havet var en märklig upplevelse. Man bara flöt och flöt och det var nästan omöjligt att vända sig från ryggläge till stående läge.
Bibliska platser.Vi besökta många av de bibliska platserna i Jerusalem, Betlehem, Nasaret och platserna kring Genesarets sjö. När vi besökte uppenbarelsekyrkan i Nasaret fick vi en aha-upplevelse. På yttermurarna var mosaiktavlar med Jesusmotiv från olika delar av världen uppsatta Vi har aldrig kunnat föreställa oss Jesus som Afrikan, Asiat eller Indian. Kanske inte så konstigt att människor tolkar bibeln olika. Alla är vi färgade av vår egen kultur. Allt vi såg och upplevde på de heliga platserna har gett oss en både vidgad och fördjupad syn.
Religion.De olika religionerna påverkade inte bara det religiösa livet utan även affärslivet. De många högtiderna gjorde att affärerna i Jerusalem hade stängt olika dagar på den judiska och den arabiska sidan liksom alla turistattraktionerna. Det religiösa livet framgick tydligt på männens klädsel och dessutom inom vilken riktning av judendomen man tillhörde. Vid klagomuren och andra betydelsefulla platser för religionen kunde man se bedjande människor.



EGYPTEN


I mitten på mars år 2005 åkte vi till Egypten. Vi hade länge drömt att få åka dit och det var därför mycket lämpligt att få fira min 60-årsdag med en resa på Nilen. Ett underbart sätt att i frisk luft och lungt tempo ta sig uppför Nilen och bese alla tempelbyggnader, palats och gravar utmed floden. Vi fick möjlighet att rasta och vila på båten, sola på däck och äta och dricka gott från det väldukade bordet i båtens restaurang. Min 60-årsdag uppmärksammdes tillsammans med en 60-årig norsk dam av personalen som kom insjungande och dansande med tårtor till alla i matsalen. Givetsvis fick vi jubilarer komma upp och vara med i ringdansens uppsluppna glädje under tiden som det hurrades för oss. Ett helt unnderbart och ovanligt 60-årsfirande. Andra veckan bodde vi på ett badhotell i Hurghada för att äta god mat och sola oss på stranden med ett och annat dopp i Röda havet. Ressällskapet bestod av Norska och Danska turister och vi kunde lätt smälta in i sällskapet. På hotellet fick jag uppleva hur bra man blir omhändertagen om något händer. Under morgonfrukosten en dag dag blev jag plötsligt yr och fick kraftigt blodtrycksfall. Snabbt kom det fram hjälpande människor som la mig på golvet, lossade på åtsittande kläder och kallade på hjälp. Inom några minuter kom en läkare som gav mig dropp på plats och jag återhämtade mig snabbt. Jag vilade mig sedan på hotellrummet till eftermiddagen och fick besök av läkaren vid några tillfällen för kontroll. Sen eftermiddag var jag pigg och kunde bege mig till stranden. Att efteråt smälta alla intryck är inte så lätt. Vi besökte så många tempel och gravar att det är svårt att hålla reda på det man sett. Vi var mycket imponerade över hur man i antikens Egypten kunde bygga så enormt stora tempel. Det finns olika teorier om hur allt gick till...men ändå...helt fantastiskt.



PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Hurghada

Luxor

Konungarnas dal

Edfu

Kom Ombo

Aswan

Upplevelser

Ökenvandring
Båtutfärder Nilen
Mattförsäljning
Old Cataract
Papyrus
Parfym


Luxor.Vi landade på flygplatsen i Hurghada och därifrån fick vi åka i konvoj med poliseskort till Luxor. Under antik tid har Luxor som då kallades för Thebe under vissa perioder både varit politisk och religiös huvudstad i Egypten. Vi besökte det fantastiska templet "Karnak" som är världens äldsta religiösa tempel. Nästan alla faraoner från tolfte till faraonernas undergång har byggt, utvidgat och förskönat detta enorma tempelområde med sina 134 kolonner i "Hypostylhallen. Vi besökte också Luxortemplet som byggdes för 3400 år sedan av Amenhotep III och Ramses II. Karnaktemplet och Luxortemplet var en gång förenat med varandra genom en processionsväg kantad av sfinxer.
Konungarnas dal.Konungarnas dal med sina 62 gravar ligger mittemot Luxor på andra sidan av Nilen. Förutom Tutanchamons grav som upptäcktes 1922 besökte vi ytterligare några gravar. Alla påminde om varandra med sina fascinerande gamla målningar, reliefer och hieroglyfer. Vi besökte också Drottning Hatshepsuts dödstempel som ligger intill en klippvägg. Från bussen såg vi de 18 m höga memnonstoderna. Stoderna är en symbol för morgonsolens gudinna som gråter över sin förlorade son.
Edfu.Vi besöker falkguden Horus tempel. Enligt legenden har Horus hämnats sin fars död genom att dräpa sin farbror Seth. Här finns välbevarde reliefer och hieroglyfer som t.ex båten som prästerna bar gudarna på under religiösa ceremonier och festivaler.
Kom Ombo.Sobeks-Krokodilgudens tempel är ett bevis på att faraonerna respekterade och fruktade nilkrokodilerna. I templet finns mumifierade krokodiler bevarade.
Aswan (Assuan).I utkanten av Aswan ligger Höga dammen (Assuandammen) som president Nasser lät bygga för att reglera Nilens vattenflöde. Vi besökte en mattaffär och fick lyssna till affärsinnehavarens show när han visade sina mattor för intresserade köpare. En tur med den typiska egyptiska segelbåten felucken förde oss till Kitcheners ö med den botaniska trädgården full av olika växter och träd. En mycket uppskattad utflykt. Solnedgången fick vi beundra och njuta av under en vandring i sand- och bergsöken, Sahara. Under en båttur till en n bisk by fick vi på nära håll fascineras av den exotiska naturen kring nilens stränder och fick se några flyttfåglar från norden. I byn besökte vi ett hem och fick se hur de levde och bodde på landsbygden. De som vågade fick möjlighet att hålla i små krokodiler eller bara klappa dem. På vår lediga eftermiddag satt vi och njöt av utsikten över Nilen på terassen vid "Old Cataract Hotel". Det var samma hotel som Agatha Cristie bodde på när hon skrev boken "Döden på Nilen". Att få vara med om papyrustillverkning och parfymtillverkning var mycket intressant. Vi fick se fantastiskt fina målningar på papyrus och köpte en typisk egyptisk målning. Margaretha köpte några starkt och väldoftande parfymer som hon fortfarande använder vid festligare tillfällen.




KINA


Sommaren 1998 anordnade Nordeas fritidsförening resor till Kina. Eftersom vi länge drömt om att få besöka Kina var vi snabba att nappa på erbjudandet. Att med en kort beskrivning göra rättvisa åt det stora landet är omöjligt. Vi rekommenderar alla att på egen hand få göra sina egna uplevelser. Kina är ett kontrasternas land. Gammal kultur blandad med ny. Moderna byggnader och lyxiga affärer växer snabbt i antal. Bara några meter ifrån det moderna finns fattigdomen. Människor bor i enkla skjul. Lagar sin mat på trottoarerna och använder rännstenen som avlopp.


PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Den förbjudna staden


Den himmelska fridens torg


Sommarpalatset i Beijing


Kinesiska muren


Yonghegong lamakloster i Beijing


Terrakottaarmen
i Xi'an


Upplevelser
folk- och trafikliv
matkultur
landsbygden
kalligrafi
dagis
mattor och siden

Folket.Alla kineser vi kom i kontakt med var trevliga och mycket vänliga. Vår kinesiska guide som pratade mycket god svenska såg vid ett tillfälle att jag hängde med huvudet och undrade om jag hade huvudvärk och om hon fick ge mig massage på hals och nacke. Det fick hon gärna och satte sin tumme direkt på en öm punkt och började massera och hududvärken släppte efter en stund.
Gatuliv.På gatorna myllrade det av bilar, cyklar, mopeder och gående. Alla visade disciplin och trafiken flöt på bra. Det fanns en mängd olika cykelfordon exempelvis med flak framtill för plats med hela familjen och kärror baktill med hela bohaget. Säkerhetstänkandet var mycket lågt och vi fick en tanke "Hade vi bara energi skulle vi börja sälja cykelhjälmar till alla kineser och bli rika på kuppen"
Matkultur.Nästan alla måltider bestod av ett runt dukat bord som kunde rotera. Kötträtter, grönsaker och frukter fanns på bordet. Det var bara att fatta tag i bordet och rotera det tills den rätt man önskade fanns framför en. Under måltiden serverades soppor och te. Allt smakade jättegott men efter en vecka längtade vi till ett traditionellt svenskt dukat bord. Det närmaste vi kunde komma på vår fria eftermiddag var McDonald's. När vi väl kom dit hade de flesta i vårt ressällskap också letat sig dit.
Landsbygden.När vi var på väg ut i landsbygden fick vi se att bönderna använde vägrenen som torkplats för sin skörd. Vi fick besöka en familj som levde i ett bondekollektiv. Vi blev hembjudna till en familj som bjöd på traditionellt dukat bord. Mannen satt bredvid och serverade drycker när glasen var tomma. Kvinnan var i köket och lagade maten. Det vi minns mest av hemmet var den stora bildskärmen på TV:n och hålet på marken i utedasset. Vi fick göra en rundtur på jordbruket och fick bland annat smaka på härligt goda och färska jordgubbar. Eftersom det var midsommarafton njöt vi lite extra.
Skolor och dagis Vid ett besök önskade barnen att vi skulle sjunga och dansa små grodorna... Det gjorde vi med glädje till barnens förtjusning. Sedan bjöd de upp oss till dans och vi gjorde vårt bästa för att följa med i rörelserna.
Kinesiska muren.Det var en mycket speciell känsla att få stå på den Kinesiska muren. Verkligheten öveträffade alla fina bilder vi sett av muren. Den var både större och bredare än vi förställt oss och löpte brant upp och ner för bergssluttningar. Det var så brant att det ibland var påfrestande att gå uppför. Den första delen av muren påbörjades redan 1040 f. kr. Kejsaren Qin Shi Huang (hans grav vaktas av terrakottaarmen i Xian) sammanband de olika delarna av muren på 200-talet f.kr. men det är inte mycket av den som återstår idag. Nuvarande mur byggdes 1368-1644 som en försvarsmur främst mot mongulerna. Det påstås att det inte finns en släkt i Kina som inte har någon som dött och begravts i muren.
Himmelska Fridens Torg.Det är ett enormt torg (400.000 m2) som ligger i centrala Peking och där finns folkkongressen och Maos maoseleum
Himmelska fridens port.Porten som är en massiv stenport leder in till Den förbjudna staden.
Den förbjudna staden.Det var en upplevelse att vandra i den förbjudna staden och se prakten och ståten som var förbehållna kejsaren och hovet. Marmor och guld och fantastiska sidentyger fanns i palatsen. Den sista kejsaren som bodde i palatset var Pa Yi eftersomsom kejsardömet avskaffades 1911



TENERIFFA


Vi reste till Teneriffa i januari 2002 för att fira Margarethas födelsedag. Vi bodde på lägenhetshotellet Tamaimo Tropical i Los Gigantes. På Margarethas födelsedag gick vi ut på kvällen för att fira hennes 60-årsdag. Det tog ett tag innan vi hittade en lämplig restaurang. Den vi hade valt ut i förväg var stängd, liksom en del andra. Jag åt lövbiff med bearnaisesås och Margaretha någon inhemsk fisk. Allt smakade utmärkt utom bearnaisesåsen. Den var mycket tunnare och inte lika fet som den jag är förtjust i hemma i Sverige. Till efterrätt fick vi glass, som bars in med brinnande tomtebloss och en grattishyllning (någon hade skvallrat). Efterråt gick vi en promenad i det ljumma vädret och njöt av solnedgången över ön La Gomera. En kväll prövade vi på harstek i egna hotellets restaurang. Tyvärr var det ingen höjdare.



PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Los Gigantes

Teide

Puerto de la Cruz

Icod de los Vinos

Abaco

Santa Cruz

Guimar

Aguilas Junglepark

Boende. Det var skönt att ha en liten lägenhet så vi kunde fixa vår egen frukost och lunch. Till lunchen åt vi ofta färska grönsaker och frukt.
Bad.Vi hade soligt och skönt väder. Det var som en svensk sommar. Vi solade mest intill hotellets pool och tog oss då och då ett dopp. Några gånger gick vi till havsstranden, men vattnet var inte så varmt och stranden ganska liten. Det märktes på den svarta stranden att vi befann oss på en vulkanö.
Los Gigantes.Hela sydvästkusten var mer eller mindre utbyggt och det var svårt att skilja de olika samhällena åt. Det fanns gott om hotell, restauranger och små affärer i Los Gigantes. Vi gick runt på gatorna och tittade in i några boutiquer men gjorde inga större fynd. Nästan allt var lika dyrt som hemma i Sverige
Bussutflykter.Vi gjorde en heldagsutflykt med buss runt ön. Guiden var utmärkt. Hon berättade mycket om Teneriffas historia och om naturen. De smala vägarna slingrade sig uppför höjderna och Margaretha blev ibland rädd när vi mötte bilar i full fart. Vi stannde till en kort stund i hamnstaden Puerto de la Cruz så vi fick ta oss en promenad. I La Orotava stannande vi till i djur- och botaniska parken Oasisi Del Valle för att äta lunch. Vi besökte Icod de Vinos med det 3000 år gamla drakblodsträdet. I Abaco besåg vi kanarisk folkdans under tiden som vi blev bjudna på sangria. Huvudstaden Santa Cruz åkte vi igenom för att stanna till i Guimar. Tor Heyerdahl kom dit 1991 för att undersöka pyramiderna som likanade mayaindianernas och aztekernas pyramyder i Mexico. Runt pyramiderna har Tor Heydahl byggt upp ett intressant museum och byggt en kopia av vassbåten Ra ll. På hemvägen fick vi svara på tipsfrågor om det vi hört och sett under dagen. Margaretha och jag vann en flaska bananlikör. En annan dagsutflykt med buss gick till vulkanen Teide som är Spaniens högsta berg (3718 m högt). Tyvärr kom vi inte upp på den snötäckta toppen, eftresom linbanan inte var i gång. Naturen liknade ett sterilt månlandskap med lavasten i all möjliga former. På hemvägen gjorde vi ett spännande besök i örnparken Aquilas Junglepark. Falkenerarna var skickliga på att styra och ha kontroll över falkarna, hökarna och ugglorna. Plötsligt kom några ugglor flygande rakt emot oss och rent instinktivt duckade vi för att skydda oss.



KRETA


Vi hade anmält oss till en resa till Kreta med våra gamla vänner från Handentiden. Tyvärr fick inte Margaretha semester så vi missade detta ypperliga tillfälle att umgås med vännerna och se oss omkring på Kreta. Men vi fick en ny möjlighet. Margaretha såg ett specialerbjudande i DN som vi nappade på. I slutet av augusti 2003 åkte vi till ett litet samhälle "Almirida" på nordvästra delen av Kreta. Den lilla byn ligger i Soudabukten mitt emellan de stora turistorterna Chania och Rethymno. Det är en utmärkt plats för den som vill koppla av och ha det skönt i en lugn miljö. Många barnfamiljer har upptäckt platsen. Kretensarna har önskat behålla det genuint grekiska i byn och har därför inte byggt ut området till en stor turistort med hotell och restauranger. På helgerna kan man se många Kretensare som ligger på stranden för att sola och bada.


PLATSER
LANDSKAP
SEVÄRDHETER

Almirida

Rethymno

Heraklion

Knossos

Arkeologiska
Museet

Agria Gramvousa med slottet




Boende. Vi bodde i en lägenhet med utsikt över byn och havet från balkongen. Vi brukade sitta på balkongen och äta en enklare lunch av smörgåsar, yoghurt och frukt. Innan vi gick och la oss på kvällarna satt vi på balkongen och njöt av den svalkande luften och tittade på den klara stjärnhimlen.
Bad. Vi hade soligt och skönt väder. Mitt på dagen var det som varmast och skönt att vara på stranden. Vattnet var varmt, nästan ljummet. Det var skönt att vara i vattnet långa stunder. Då och då kunde vi känna något som stack till på benen. Det var småfisken som var framme och pickade. Vi hade också möjlighet att sola och bada i poolen.
Mat. Vi hade halvpension och fick äta mycket god mat. Främst var det trerättersmiddagarna som vi njöt av. Vi satt i en lummig uteplats och beundrade solnedgången och den vackra utsikten över havet medan vi i lugn och ro intog den utsökt goda maten. Det var framförallt fänkålssoppan som vi blev förtjusta i och vi lämnade Kreta med receptet i vårt bagage. Magra och hungriga katter smög omkring i förhoppning att få sig en smakbit
Båtutflykt. Margaretha fick åka på en buss- och båtutfärd utan mig som fått migrän. Turen gick till Agria Gramvousa på nordvästra spetsen av Kreta. Härifrån gick en båt till den gamla slottsborgen. Margaretha var en av dem som tog sig upp på den steniga och branta sluttningen till borgen på bergets topp. Vid en lämplig sandstrand stannande båten till för ett dopp i det klara och rena vattnet.
Bussutfärd. Vi gjorde en bussutfärd med guidning till Heraklion, Knossos och Rethymno. Heraklion är huvudstad på Kreta med en stor hamn och flygplats. Här fanns det gott om affärer att shoppa i och många kafeer och matställen att välja mellan. Vi tog en snabblunch innan vi besökte det arkeologiska museet som anses för att vara ett av Europas mest betydelsefulla. Här kan man se föremål som blivit utgrävda runtom på ön. De äldsta är från 5000 f.kr. De mest berömda är keramikkärlen "Kamare" från 2000-1700 f.kr. Här finns också freskmålningar från palatset i Knossos. Vi fortsatte med att besöka Knossos och utgrävningen av det förhistoriska palatset från den lysande minoiska tiden (3000 f.kr.) då konung Mino regerade enligt grekisk mytologi. Han var son till gudarna Zeus och Europa. Minos betyder "den lycklige". På hemvägen stannade vi till i Rethymno som har en av öns bästa sandstränder. Efter att ha gått en tur på shoppinggatan som var mycket välfylld med affärer och människor gick vi till hamnen där vi svalkade oss med en härligt god glassdessert.



DANMARK


DRÖMSEMESTER I SLOTTSMILJÖ 2007


blev inte den efterlängtade semestern vi tänkt oss


Vi hade sett en mycket inbjudande annons om slottssemester med frukost och middag. Vi tyckte det kändes bra att få ha en avkopplande semester i lite lugnare tempo och var snabba att boka en lämplig vecka. När vi kom fram till Dronninglund kände vi inte alls igen oss från bilden i annonsen. Det avbildade slottet var Voergårds slott som låg c:a 2 mil från vårt hotell. Vårt hotell Dronninglund låg mitt i ett litet samhälle och saknade den där trevliga och mysiga atmosfären som vi sett fram emot. Frukosten och middagen påminde om vardagen hemma i Fruängen. Trots allt fick vi en avkopplande och skön semester. På dagarna gjorde vi små utflykter till närliggande orter och på kvällarna kopplade vi av då det inte fanns mycket att göra i det lilla samhället

DRÖMSLOTTET. Så här såg slottet ut i annonsen. Nej...snyggare. Bilden var retuscherad, men saknade en stilig pensionär. Om du trycker på bilden får du se hur vårt boende såg ut i verkligheten.



SKÖNA BADSTRÄNDER


Även om det inte var högsommarväder så lockade ändå solen oss till de sköna sandstränderna. Mest blev det solbad men även ett och annat dopp för att svalka ner oss. Ibland blev det bara en kort visit innan vi fortsatte till nästa strand. Känslan är att bara man kommer fram till havet så finns det inbjudande badstränder överallt på Nordöstra delen av Jylland.

GRENEN. Ett av Margarethas favoritställen på jorden är Skagen. Här står hon på Grenen och njuter av solen och bruset från havsvågorna som möts från de båda haven Kattegatt och Skagerack.

VANDRING PÅ GRENEN Att få gå barfota och plaska i vattnet utmed Grenen är en skön känsla. En känsla man får dela med många andra. Utmed stranden kan man hitta fina stenar och snäckor.


SANDORMEN Ibland kan det vara skönt att ta sandormen om man blir trött av att gå både fram och tillbaka.


LØNSTRUP Även om det såg inbjudande ut att stanna till för ett bad i Lønstrup så valde vi att fortsätta till Løkken.


LØKKEN I Løkken finns det milsvidda sandstränder. Till vår förvåning kunde vi köra bil ända fram till stranden. Vi passade på att bada och sola en stund.


ASÅ En eftermiddag åkte vi till stranden i Aså för en picknick. En utmärkt plats att tillbringa en hel dag på med både solbad och dopp


HOU Här var ett bra ställe att solbada på....ta långa promenader utmed stranden...och ett dopp då och då för att svalka ner sig. Bäst att efter ett tag sätta på sig en tröja för att inte bli stekt i det starka solskenet. Stranden i Hou tyckte vi var mycket lämplig för barnfamiljer. Tankarna gick till barnbarnen. Kanske vi kan återkomma hit med barnbarnen.


IDYLLISKA BYAR OCH STÄDER



Överallt utmed kusten i nordöstra delen av Jylland finns det idylliska byar som sjuder av liv. I småbåtshamnarna har turisterna ankrat upp för att shoppa i botiquerna och äta något gott i serveringarna. Under en promenad genom parker och utmed gågator kan man få njuta av färgglada stockrosor och andra blommor. Gult är en populär färg på husfasaderna som ger ett behagligt intryck. I städerna inåt land finns det gamla fina byggnader och blomsterarrangemang att beskåda.

SÆby. Väl framme på dansk mark tog vi in på ett vandrarhem i Sæby. Omgivningen påminde om en typisk förort hemma i Sverige. På kvällen tog vi oss en tur in till byns äldre delar och fick se något helt annat. Vi blev genast förälskade i Sæby. Gågatorna med alla botiquer och serveringar. All blomprakt. En å som rann mitt i byn med grönskande stränder. En lång promenadväg utmed stranden. En småbåtshamn med affärer och serveringar. En staty "Fruen fra havet" med dubbla ansikten finns uppställd av den norska konstnärinnan Marit Benthe Norheim. För mer info klicka på Fruen fra havet Dagen därpå åkte vi till vårt hotell i Dronninglund men kända att vi gärna ville återkommma till Sæby.

LØKKEN Vi gjorde ett kortare besök i Løkken som var fullt av shoppande turister. Vi köpte godis i en affär (Bolcheriet) som visade hur tillverkningen gick till.


SKAGEN Vi gick fram och tillbaka på gågatan som var full med turister som shoppade i affärerna som flyttat ut på gatan. Bland konstnärer som under kortare eller längre tid var verksamma i Skagen kan nämnas Anna Ancher, Michael Ancher, Carl Locher, Marie Krøyer, P.S. Krøyer, Viggo Johansen, Laurits Tuxen, Holger Drachmann och Christian Krohg[1] samt Oscar Björck, Johan Krouthén och Karl Madsen[källa


GAMLA SKAGEN Är man i Skagen hör det till att se solnedgången vid stranden i Gamla Skagen. Det är ett turistnöje och ett tillfälle för kostnärer att måla en tavla. Tyvärr hade vi inte tid denna gång att varken bada eller titta på solnedgången.


VOERSÅ I Voerså stannade vi till för att ta en tur med trampbåt uppför Voerså å. Förutom att vi fick njuta av lummiga träd som växte ut över stränderna fick vi bra motion.


AALBORG Vi gjorde en dagsutflykt till Aalborg. Under en vandring i gamla staden fick vi njuta av atmosfären av en liten by i en stor stad. Vi beundrade de gamla vackra husen och tittade in i några kyrkor som var öppna. Margaretha längtade efter danska smörrebröd. Efter mycket letande hittade vi en restaurang på Klostertorget som erbjöd smörrebröd. Äntligen fick Margaretha njuta av denna danska delikatess.


ASÅ Här upptäckte vi en modern och vacker kyrka med en lummig kyrkogård. Tyvärr var porten stängd så vi kunde inte titta in.


HJØRRING Hjørring var en modernare by men ändå idyllisk. Med sina 100-tal skulpturer är Hjørring den by i Danmark som har flest skulpturer per invånare. Vi fikade på Nørkjærs Plats som dominerades av Bjørn Nørgaards vackra och unika skulpturer. För mer info klicka på Kunstens Hjørring



BADSEMESTER 2008


Vi återkommer till de härliga badstränderna i nordöstra Jylland för att bada och njuta av skönt sommarväder. Denna gång tillsammans med Andreas och Maria med barnbarnen Johannes och David.
STUGA Vi hyrde en trevlig och rymlig stuga i Hou. Det var gångavstånd till närmaste barnvänliga badstrand. Hou var också en bra utgångspunkt för utflykter till andra stränder och olika aktiviteter.

JOHANNES Här är det Johannes som stortrivs i sanden. Härligt att få gräva ner sig i den mjuka sköna sanden.


DAVID Här är det David som stortrivs i sanden. Han älskar att få gräva i sanden.

DET ÄR MYCKET TREVLIGT ATT GÖRA EN UTFLYKT TILL AALBORG


VANDRING Aalborg är en mycket trevlig stad att vandra i. Det finns mycket att titta på. Gamla typiska danska hus. Trevliga gågator i gamla stan. Vackra blomsterarrangemang. Uteserveringar med god mat i trevliga miljöer.

TIVOLI Tivolit, med fritt inträde ligger mitt i stan i en trevlig park. Betala får man göra för de aktiviteter man utnyttjar. Johannes och David tyckte om att klättra och åka rutschkana. Pojkarna tycker det är festligt att få äta medhavd matsäck och slicka i sig glass.

JUMBOLAND Det var intressant att besöka leklandet med alla spännande aktiviteter. Här är det David som hittat en cykel. Johannes favorit var att köra elbil.

I VÄNTAN PÅ FÄRJAN TILL GÖTEBORG GJORDE VI EN RUNDTUR I FREDRIKSHAVN


RÅDHUSET Utanför rådhuset fanns vackra blomsterarrangemang och på väggarna frodade grönskan.

GÅGATAN Vi tog oss en avkopplande vandring på den trevliga gågatan. Några Göteborgsungdomar undrade om det var långt till Köpenhamn. Skämt eller okunnighet?? De ville fördriva tiden i avvaktan på att färjan skulle återgå till Göteborg.

VANDRING UTMED STRÄNDERNA


Det är en skön avkoppling att bara vandra utmed sandstränderna och njuta av naturen. Solen som glittrar i vattnet. Spåren efter vågorna i sanden. Titta på solnedgången.


NORGERESA 2009


Vi har just återkommit från en fantastisk resa i Norge och håller på att smälta alla intryck vi fått. Alexander bodde i en lägenhet på 15:e våningen med en storslagen utsikt över stora delar av Stavanger med omnejd. Att Norge består av höga fjäll och djupa dalar med forsar och vattenfall som kastar sig utför fjällbranterna var väntat. Varje gång man får njuta av det underbara naturscenariet blir man uppfylld av beundran och inre harmoni. Ibland lite rädd av all spänning för det storslagna när man sitter i bilen som slingrar sig uppför eller nedför de smala, branta och krokiga vägarna. Men det finns mycket annat att beskåda och ibland fick vi uppleva små oväntade händelser.

ÖVERRASKNINGAR

BOENDE. Vi hade tillsammans med Andreas familj och Daniel hyrt en stuga i Bru c:a 2 mil utanför Stavanger. När vi öppnade dörren till stugan fick vi till vår förvåning se en båt som låg förtöjd inom husets väggar och tak.



VÅGEN Under vår stadsvandring i Stavanger kom vi fram till "Vågen" som är en hamn och platsen för uteserveringar med mycket turister. På håll kunde vi se ett stort fartyg, modell äldre, med höga master. När vi kom fram fick vi se att det var "Ostindiefararen Götheborg" som låg förankrat.



BRYGGAN Bryggan är Bergens motsvarighet till Vågen i Stavanger. Förutom hamnen och uteserveringarna finns den gamla staden med de gamla trähusen och de trånga gränderna. Mitt ibland dessa hus kunde vi upptäcka "Svensården" från 1708

BÅT Bryggan är ett mycket välbesökt turistmål. Vi kom dit på en söndagsförmiddag och vi blev överraskade av det sjudande livet av alla turister. Det kändes nästan som om vi kommit till något av de större turistmålen ute i Sydeuropa. Mitt ibland alla fartyg fick vi se denna mysiga båt som påminde om det företag jag jobbat i under drygt 40 år.

ROSOR Under vår vandring i Vigeladsparken fick vi plösligt se en skylt med namnet "Astrid LINDGREN" Det var en nyhet för oss att det finns en ros med det namnet. Lite efterforskning visar att det är en mycket populär ros i hela världen och är nominerad till "Årets ros 2009"


GRÄSAND Bland de 192 statyerna i Vigelandsparken fick vi se denna levande staty.





FINLANDSRESA 2010


Vi har just återkommit från en fantastisk resa i Finland. Med på resan var Margaretha och jag, Andreas, Maria, Johannes, David och Markus, Daniel och Alexander. I första hand var det en resa för att återse Margarethas hembygd och få träffa några av hennes släkt och vänner.

Resan började med ett uppehåll i Nådendal. Vi besökte Mumindalens sagomiljö med alla byggnader och rollfigurer. Det var en mycket varm dag och vi äldre pustade ut emellanåt, medan det var full fart på pojkarna som var förtjusta över allt de såg. Johannes favorit var Stinky som jagades av polisen. David och Markus tyckte om sagostigen med labyrinten. Övernattningen skedde i Spahotellet i Nådendal. Margaretha ch jag tog det lugnt på kvällen och morgonen. De övriga tog chansen att bada i bassängen. Frukosten var mycket njutbar och bjöd på många delikatesser.




Som utgångspunkt för våra utflykter i Österbotten hade vi hyrt en stockstuga och en lägenhet i stugbyn Solhaga intill Esse å. Vi var mycket nöjda med vårt val av boende. Vi tyckt också att det var mycket prisvärt. Platsen var vackert belägen och vi slapp att irriteras av mygg. Markus blev mycket förtjust och intresserad av skördetröskan som skördade kornåkrarna alldeles intill stugan och lägenheten. Titta gärna in på Solhagas hemsida om du tänker besöka Jakobstadstrakten och behöver ett bra boende.


STOCKSTUGAN. Margaretha, Daniel, Alexander och jag bodde i en mysig stockstuga med loft. Visserligen var den liten och enkelt utrustad men vi trivdes bra i den. Frukosten intog vi på veranden i skönt sommarväder. OK! Någon morgon var det lite väl kyligt.

LÄGENHETEN. I en fullt modern och välutrustad lägenhet bodde Andreas, Maria, Johannes, David och Markus. Till vissas stora glädje var den till och med utrustad med bredband. Ibland tog varmvattnet slut då vi alla skulle duscha i lägenheten. Några middagar åt vi tillsammans i lägenheten

SKOLPARKEN I JAKOBSTAD. Vi besökte den välskötta och vackra skolparken som är utmärkt skyltad med de olika växternas namn. Johannes hittade små spännande stigar och grottor bland buskarna. I dammen kunde vi se de färglada fiskarna simma omkring. Skolparken ligger intill Jakobstads Gymnasium som byggdes år 1904 och fungerar i dag som ett modernt gymnasium.

LEKPARK. Intill skolparken hittade vi en spännande lekplats med klätterställningar, tunnlar, gungor och ett tåg byggt av trä. Dessutom fanns det gott om träd som inbjöd till klättring för både stora och små.

KARUSELL. Det första intressanta och spännande som pojkarna uptäckte i Jakobstad var karusellen som fanns mitt på en gågata.Full fart när samarbetet funkade

MARGARETHAS BARNDOMSHEM. Vi hälsade på Margarethas svägerska Pia som numera bor i barndomshemmet i Vilobacka. Pias dotter Viktoria var också på besök med sina döttrar Vendela, Linn, Malva (de hade deltagit i friidrottstävlingar i Bennäs bl.a stavhopp) och Tuva som får vänta några år med stavhoppandet. Det mesta var sig likt men växtligheten hade förändrats.

JONAS I FORSBY. På hemvägen från Vilobacka hälsade vi på Margarethas ungdomsvän Maj-Lis som var på besök hos sin syster Helena med mannen Hans-Erik och sonen Jonas i Forsby. De bodde i ett fint hus på landet med en mycket välskött och imponerande tomt. Det var trevligt att få träffa Jonas som har downs syndrom precis som vårt barnbarn David. Jonas var glad och positiv och hade lätt att uttrycka sig. Han var mycket intresserad av historia (bl.a svensk) och släktforskning. Han har eget boende och arbete. Vi förstår att det ligger mycket träning bakom hans utveckling.

FÅRHOLMEN. Vi besökte Anita Lillkvist och hennes söner David och Markus på deras sommarställe på Fårholmen. Det var nybyggt och mycket trevligt. I början på 80-talet arbetade deras pappa Rolf (syssling till Margaretha som tragiskt omkom i en båtolycka för två år sedan) i Skärholmen. Under c:a ett års tid bodde de på Långsjövägen i Älvsjö. David och Daniel gick i samma klass och våra pojkar brukade efter skoldagens slut tillbringa eftermiddagarna tillsammans med David och Markus. Vi blev bjudna på rökt lammkött från Larsmo och rökt sik inköpt i fiskehamnen. Allt smakade mycket gott och vi fick en trevlig eftermiddag tillsammans och fick också för första gången träffa Markus fru Tiina och dotter Vivi, samt Davids flickvän Anna. Johannes tyckte det var toppen då han fick flyga med en radiostyrd helikopter.

GAMLA BB PÅ KVARNBACKEN I JAKOBSTAD. Här föddes Margaretha 15 januari 1942. Margarethas mamma Ruth bodde den sista tiden hos Emanuel och Nanna Lillkvist (Rolfs föräldrar) för att ha nära till BB då det var dags. Då värkarna satte in tog Emanuel fram sparken och skjutsade Ruth till BB. Gamla BB byggdes 1920 och idag är ett gruppfamiljedaghem hyresgäst.

ROSENLUND OCH ASPEGRENS TRÄDGÅRD. Prästgården Rosenlund byggdes 1757-58 då Gabriel Aspegren var kyrkoherde i Pedersöre. Aspegren lät bygga en av landets ståtligaste fähus med gödselkällare, värmehus, vind, fårhus, lada, ladugård och stall. Numera är fähuset ett museum fyllt av allmogeföremål och redskap från 1800-talet och 1900-talet. Han anlade en ört- och nyttoträdgård och det var han som introducerade äppelträd och potatis i trakten. En del av trädgården är i dag en koloniträdgård med uthyrda lotter. Fähuset har blivit ett museum och trädgården är fortfarande i full växning. Det var intressant och inspirerande att få titta på allt även om vi inte hade så gott om tid. Vi passade på att fika i Café Örtagården.

FÄBODA. En av de varmaste dagarna åkte vi till havet vid Fäboda. Det var en fantastisk fin och långgrund sandstrand som var speciellt lämplig för barn. Johannes, David och Markus stortrivdes när de fritt fick plaska i vattnet och gräva i sanden. Vattnet var varmt invid stranden men kallare längre ut.

FÖRÄLDRAHEMMET PÅ PÖRKENÄSGAN. I början på 60-talet köpte Margarethas föräldrar villan på Pörkenäsgatan i Jakobstad. Här bodde Margaretha i några år då hon utbildade sig i förskoleseminariet. Därefter flyttade Margaretha till Stockholm där hon fått jobb i Engelbrekts församling inom kyrkans barntimmar.

LÄGENHET PÅ STORGATAN Efter Pauls (Margarethas pappa) bortgång köpte Ruth (Margarethas mamma) en lägenhet på storgatan med en fantastisk utsikt (hörnlägenheten högst upp till höger på bilden) över Jakobstad. Margaretha och jag hjälpte henne att tapetsera om de tre rummen. En kväll i juli kunde vi se minut för minut hur Pedersöre kyrka (byggd ca: 1250) brann ner. Kyrkan återbyggdes efter gammal byggnadsteknink och återinvigdes i dec. 1986.

MARGARETHAS MAMMAS BARNDOMSHEM. Vi tog en tur till Nykarleby för att Margaretha skulle få uppleva minnen från hennes skoltid. Vi fick möjlighet att titta på Margarethas mammas (Ruth) bardomshem som låg mycket vackert intill Lappo å. I granngården Kuddnäs växte författaren Zacharias Topelius upp.

KUDDNÄS Kuddnäs är Zacharias Topelius (1818-1898) barndomshem. Hemmanet köptes 1814 av hans far Zacharias Topelius d.ä som var provinsialläkare. Numera är det ett museum. Vill du veta mera klicka HÄR http://museum.svof.fi/kuddnas.htm

MARGARETHAS MORMORS AFFÄR. På hemvägen från Nykarleby åkte vi till Kovjoki för att se huset/affären/kafeet som en gång varit hennes mormors. På övervåningen har hennes morbror Rafael med fru Märta bott. Nuvarande ägare var uomhus och Margaretha fick en trevlig pratstund med dem.

BESÖK PÅ RYTTERBACKA. Det ingår att vid varje besök i Finland hälsa på syskonen Nylund (Margarethas halvkusiner) på Rytterbacka. De var 10 från början varav fem stannande kvar på hemgården Helmer, Verner, Dagny, Sigrid och Solveig. Nu är det bara Sigrid och Solveig som är kvar i livet. Dagny dog nyligen i hjärtinfarkt. Vi blev mycket imponerade hur duktiga de är att klippa de stora gräsmattorna och hålla trädgårdslandet och potatislandet i perfekt skick. De bjöd på kaffe och goda kakor. De har alltid varit mycket gästvänliga och hade dessutom bjudit in Pie (Britt-Marie som är syssling till Margaretha) och hennes man Kaj Virtanen, Margarethas svägerska Pia och Helga en vän från granngården i Dynesbacka . Vi fick en trevlig pratstund under tiden som Andreas med fam, Daniel och Alexander tog en tur till Lostenen (tyvärr var stegen borttagen så de kom inte upp på toppen)


NÅGRA HÖJDPUNKTER FRÅN RESAN



SPÄNNING - FÖRBJUDEN TRAPPA

LIVSGLÄDJE - SOL VIND OCH VATTEN

APTITRETARE - BONDEN SKÖRDAR

TOPPEN - ALLTID UPPKOPPLAD






ÖLANDSRESA 2011


De senaste åren har vi gjort resor med storfamiljen till Danmark, Norge och Finland. I år fick det bli en resa inom Sveriges gränser. Valet föll på Öland. Efter en varm och skön sommar på landet var våra förväntningar högt ställda på en Ölandsvistelse med mycket sol och bad. I stället blev det mycket sightseeing då vädret var omväxlande med sol och moln på dagarna och regn på kvällar och nätter. Skönt att få avsluta veckan med en solig och härlig dag på norra Öland.



Som utgångspunkt för våra utflykter på Öland hade vi hyrt ett fritidshus med 2 separata byggnader i Stora Frö. Ett ypperligt boende för en storfamilj som oss. Dessutom låg fritidshuset centralt beläget på Öland mellan Färjestaden och Mörbylånga. Mer information om stugan hittar du på Stugnets hemsida Välutrustat fritidshus för 10-14 pers

UPPLEVELSER FRÅN ÖLAND - KALMAR




KANON



GLÄDJE



FART OCH FLÄKT

PLATT FALL

VARMT-KALLT



MÄTT PÅ INTRYCK


PÅ VÄG Jag sökte på internet efter vägkrogar utmed E 22 och hade tur. Vi bilägare hade gjort en test av 9 vägkrogar och föreslog "Tindered Restaurang & Café". Det var ett utmärkt alternativ och vi valde Tindered både på ditvägen och hemvägen. Allt smakade gott och var vällagat. Råvarorna var från trakten. Brödet var hembakat och mycket välsmakande. Tyvärr fick vi vänta lite för länge på maten på nedvägen på grund av mycket gäster.



STORSTUGAN. I storstugan bodde Andreas, Maria, Johannes, David och Markus. Storstugan var delvis nyrenoverad och mycket välutrustad. På framsidan fanns en stor altan med tak. Johannes tyckte det var häftigt att sitta på den då regnat öste ned och blixtar lyste upp himlen och åskan mullrade. I området fanns en mindre lekpark och stora utymmen för lek. Johannes lärde sig cykla. Badstranden var betäckt med småsten och en lång brygga ledde ut till bättre botten. Våra barnbarn älskar att gräva vid strandkanten och vi hade hoppats på en fin sandstrand.

VIDBYGGD STUGA I den vidbyggda stugan bodde Margaretha och Sven-Evert. Den var också välutrustad med ett litet pentry med kokplattor och kylskåp. Dessutom fanns dusch och tvättmaskin. Den passade oss utmärkt och vi kunde i lugn och ro äta vår egen frukost.

GÄSTSTUGA I en mindre gäststuga bodde Daniel och Alexander.

KALMAR SLOTT Kalmar slott var en imponerande byggnad med många rum att passera. Vi hade behövt mycket mer tid för att ta del av allt intressant som fanns att titta på. Vårt egentliga ärende i Kalmar var att hämta Alexander som komit till Kalmar med buss.

BORGHOLMS SLOTT Borgholms Slott kallas för "Nordens skönaste ruin". Idag är ruinen ett minne av det storslagna barockpalats som Karl X Gustav lät bygga i mitten av 1600-talet. Han är den ende av Sveriges kungar som bott en längre tid på slottet. För David som älskar att springa omkring i stora utrymmen var slottet spännade och det fanns mycket att upptäcka och undersöka. Vi vuxna hade svårt att hinna med i hans tempo. Markus som gick igenom en trång och mörk gång sa med förtjusning. "Läskigt" och "Igen".

SOLLIDENS SLOTT Den välskötta och blomstrande parken var en njutning att beskåda. En del konstverk var smakfullt utplacerade i parken.

BORGHOLM Efter slottsbesöken intog vi en utsökt god måltid (kyckling potatissallad, soltorkade tomater och pesto) på retstaurangen "Himla Gott Mat & Cafe i Borgholm. Tyvärr började det att regna efter måltiden så vi hann inte med någon extra promenad i den trevliga turiststaden.

EKETORPS BORG Den rekonstruerade borgen var mycket intressant med ett urval av 26.000 utgrävda föremål som presenterades i museet. De äldsta utgrävningarna är från 300-talet e.kr. Vi fick grädda vårt eget rågbröd över öppen eld. Mycket gott med honung som pålägg.

LÅNGE JAN På avfartsvägen mot Långe Jan fick vi se upp för betande kor och får. Fyren Långe Jan som ligger på Ölands södra udde är Sveriges högsta fyr med sina 42 meter och 197 trappsteg. Väl uppe hade vi en fantastisk utsikt. Det blåste kraftigt och det var svårt att stå still när jag skulle ta kort. Stranden var betäckt med platta och svarta stenar och vågorna kom från två håll mot sydspetsen.

LÅNGE ERIK På norra Ölands udde ligger fyren Långe Erik som är 32 meter hög och har 138 trappsteg. Naturen kring fyren var mer lummig än vid södra Ölands udde och vi smakade på något som såg ut som björnbär. Bären var surare och buskarna lägre än vi tidigare sett.

LÅDBILSLANDET Lådbilslandet i Löttorp var en häftig upplevelse för barnbarnen med lådbilar lämpliga för Johannes och tåg, karuseller, rutschkanor och klätterställningar lämpliga för David och Markus.

BÖDA Sista dagen fick vi chansen att besöka de härliga sandstränderna i Bödabukten. Luften var kylig men de mest badsugna (Alexander, Maria och David) tog sig ett dopp. I restaurangen "Böda Riviera" åt vi utsökt goda plankstekar med fläskfile. Intill fanns en kul och spännande lekpark för barnbarnen.

NEPTUNI ÅKRAR På väg till och från Långe Erik fascinerades vi av klapperstensfältet "Neptunis åkrar". Namnet är uppkallat efter den romerska havsguden Neptunus och gavs av Carl von Linné år 1741. Alexander var en flitig fotograf.

ALVARET Åker man snabbt förbi Alvaret i bil kan det lätt upplevas grått, torrt, torftigt och ointressant. Däremot, om man stannar bilen, kliver över muren och sätter ner foten på alvaret, upptäcker man genast en fantastisk natur med en mängd olika blommor. Tyvärr besökte vi Gynge och Mysinge alvar en vindstilla dag och blev snabbt omsvärmade av mygg och småflugor. Dessutom fick Daniel en allergisk reaktion och vi fick efter en stund avbryta vår utflykt.

MÖRBYLÅNGA HAMN Vid en fikarast på de gröna gräsängarna vid Mörbylånga hamn kunde vi beskåda en mängd sjöfåglar som satt på stenar en bit ut i vattnet och fåglar som flög i fuften i plogform. Ett bra tecken på att Öland är en fågelö. Barnbarnen fick leka av sig vid stranden. Det fanns gott om stenar att kasta i havet.

GYNGEGÅRDEN Gyngegården väcker minnen från sommaren 1988. Vi var på familjeläger med Handengänget. Det var första gången som treåriga Alexander var med oss. En trevlig vecka med mycket sol, bad och utflykter.

BYXELKROK - INGEN RÖK UTAN ELD Byxelkrok är en liten trevlig fiskeby på Ölands nordvästra hörn. Mellan båtmasterna och till vänster om ön Blå Jungfrun kan vi återigen se den kraftiga rökpelaren som förföljt oss hela dagen. På väg hem från Öland får vi svaret på röken när vi åker igenom Misterhult och ser ett mörkt rökmoln och känner doften av röklukt. Vi sätter på radion och får veta att det är tre stora flishögar som brunnit i tre dygn.

ATELJE 3 HEDIN I sin atelje I Mörbylånga har konstnärerna Pekka, Adam och Mona ställt ut sina färgsprakande målningar och vävnader med motiv från Öland. Pekka har skrivit och målat en dagbok. Berättelserna och motiven är hämtade från olika naturmiljöer på Öland. Många av de blommor som växer på blomsterön har han med härliga färger avbildat på ett naturligt och informativt sätt. Efter att ha läst boken får jag en längtan tillbaka till Öland.

HANTVERK. Vi besökte glashyttan i Kastlösa som visade upp otroligt fina konstverk. Tyvärr förekom ingen glasblåsning denna vecka. I "Paradisverkstaden" fick vi beundra vackra alster i glas och keramik. Johannes blev förtjust i alla fina ägg i olika storlekar. De stora och ljusa lokalerna var mycket inbjudande och Johannes drogs som en magnet till kafeterians goda kakor.






KROATIEN - MONTENEGRO - BOSNIEN OCH HERCEGOVINA 2012


Sidan är under uppdatering.


Vill du gå direkt till respektive land tryck nedan


KROATIEN

BOSNIEN-HERCEGOVINA

MONTENEGRO


Vi har i månadsskiftet maj-juni tillbringat några underbara dagar på pensionat i Dubrovnik med våra vänner från Handentiden (början av 70-talet).


Boende. Vi bodde på ett mycket trevligt pensionat i Stikovica. Värdarna var mycket serviceinriktade och serverade god och vällagad frukost och middag. Vi njöt varje gång vi satte oss till dukat bord på altanen som hade fantastisk fin utsikt över havet. Till middagen serverades först en varm och god soppa och därefter utsökt gott kött och en tallrik färska grönsaker. Portionerna var rikt tilltagna. Rummen var svala och sköna att sova i. Pensionatet hade egen badplats som vi fick utnyttja. De flesta badade, men inte vi. Bilarna vi hyrt fick vi ställa in i pensionatets garage. Varje par fick en burk hemmagjord apelsinmarmelad och en liten flaska hembränt rakija med sig hem.


Hyrbilar. Vi hyrde 3 bilar för att enkelt kunna ta oss in till Dubrovnik och till Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Vägarna slingrade sig utmed kusten och uppför och nedför bergssluttningarna. Vid en del tullstationer kunde det ta lång tid. I Montenegro förekom omfattande vägarbeten. Tur att vi hade gott om tid på våra utflykter.


Natur. Alla tre länderna var mycket bergiga och ibland kändes det som om man åkte utmed Norges kust och fjordar. Utmed sluttningarna odlades vin. Vi såg bara några få uppodlade dalgångar. Förutom vin odlas fikon, tobak, oliver och citrusfrukter. På många håll lyste sluttningarna gula av fält med ginst.


Bebyggelse. Blandningen är stor mellan nytt och gammalt. Vissa områden drabbades hårt av krigen i början av 90-talet. Där kunde man se nya och fräscha hus som låg utmed sluttningar och gamla hus med nya tegelpannor. Andra områden var förskonade från förstörelse och där kunde man se hela stadskärnor välbevarde från medeltiden med trånga gator, kyrkor och små torg. Längs gatorna och på torgen fanns små butiker och restauranger.


Turism. Även om det fanns gott om besökare på turistorterna så kändes allt lugnt.Turisterna smälte på ett fint sätt in i folklivet. Ingen trängsel eller köer och inga envisa försäljare som försökte sälja sina varor. Troligen ökar antalet turister under juli och augusti.


Gemenskap. Genom åren har vi fördjupat vår vänskap och det känns skönt att få tillhöra en grupp där man är respekterad för den man är. Under resan fick vi gott om tid att få prata om våra glädjeämnen "barnbarnen" under måltider, i bilarna på våra utflykter och under kvällssamtalen. På kvällarna hade vi samtal om livets trasmatta. Det var vår pastor Lars Larsson från Handentiden som ledde samtalen. Det handlade om vardagen och hur våra glädjestunder och sorgestunder påverkat vår gudstro genom åren. Det handlade också om åldrandet och hur vi såg på sjukdom och vår egen förstående begravning...kremering eller jordfästning?...lämpligt att framföra våra önskemål till barnen? Även om det ibland blev lite tunga samtal så kändes det underbart att få dela våra tankar med varandra. Önskemål framfördes om en ny resa om två år...t.ex. till Grekland


FAKTA OM LÄNDERNA


KROATIENBOSNIEN-HERCEGOVINAMONTENEGRO
ValutaHRK(1 kuna=100 lipa)BAD(1 marka=100 pfenninga)EUR(1 euro=100 cent)
Viktigaste språkKroatiskaBosniskaSerbiska
Största religionRomersk-Katoliker (89%)Muslimer (40%)Mångreligiösa
Folkmängd4,4 milj3,8 milj678.000
HuvudstadZagrebSarajevoPodgorica
StatsskickRebublikRebublikRebublik
Nationaldag25 juni25 nov13 juni
Högsta bergDinara 1.813Maglic 2.386Dumitor 2.522

KROATIEN

Stikovica. Det lilla samhället Stikovica låg en mil nordväst om Dubrovnik. Pensionatet vi bodde på låg på en brant sluttning en bit ovanför havet. Lunchen kunde vi inta på någon av de små restaurangerna som låg intill den allmänna badstranden. Första dagen valde Margaretha fisksoppa och jag Pljeskavica. Vi blev lite besvikna för rätterna var inte tillagade på det sätt vi förväntat oss. Fisksoppan saknade fiskbitar och pljeskavican serverades med pommes frites. I början på 70-talet brukade vi på banken äta lunch på en jugoslavisk restaurang som hade pljeskavica med en utsökt god potatissallad som sin specialitet. Om jag inte minns helt fel bestod potatissalladen av kokt skivad potatis, lök, tomat, kapris och olivolja. Det var uppfriskande att få bo i lugn och vacker miljö, på ett trivsamt pensionat, med trevlig personal och utsökt god mat.




Dubrovnik (Ragusa). Det är En trevlig och fint belägen stad på en udde vid Adriatiska havet. Att Dubrovnik var utsatt för runt 2000 granater från jugoslaviska federala armén under oktober 1991 till maj 1992 märks på alla terracottaorangefärgade tegeltaken som blivit utbytta. Nästan 70 procent av taken förstördes och nio historiska palats eldhärjades svårt i gamla stan. Även stadens stolthet, den ståtliga Onofriofontänen från 1438 blev illa åtgången. Dubrovnik utsågs 1979 till världsarv och bidrog därmed till stort intresse från omvärlden att snabbt återuppbygga staden. Ingången till gamla stan sker via den massiva Pileporten från 1537 och efter att passerat ytterligare en port kommer man fram till Stradun eller Placa som är en bred gågata med växlingskontor, klädbutiker och kaféer. I början av Stradun ligger ett gammalt apotek från 1317 som säljer medicin än idag och Intill apoteket ligger en klosterkyrka. Dörren var öppen så vi gick in. I den nästan fullsatta kyrksalen pågick en mässa. Alla som kom in doppade fingret i en vigvattenskål och gjorde korstecken. Från Stradun löper små smala gränder in till små restauranger och boutiquer. Överallt stod det restaurangpersonal utmed Stradun för att fånga upp sina gäster. Vi blev ledda till en mysig restaurang som låg i en smal gränd med god mat till ett rimligt pris. Att få gå i trapporna upp och ner på stadsmuren var en fantastisk upplevelse. Vi hade fin utsikt över gamla stan, upp mot höjderna, ut över havet och hamnen.








Elafitiöarna. De öar som ligger närmast Dubrovnik kallas för Elafitiöarna. Tre av dem är bebodda, Lupod, Sipan och Kolocep. Öarna är tack vare sina fina badstränder och lugna läge mycket attraktiva ställen att besöka i veckosluten av Dubrovnikborna. Vi gjorde en härlig heldagstur med båt till dessa öar. Vi njöt av det vackra vädret och den fina utsikten över skärgården och Dubrovnik.




Lupod. Det var inte så många tillfällen under vår resa som vi fick möjlighet att fika. I hamnen passade vi på att dricka medhavt kaffe och kex. Toppen för mig som älskar kaffe. Vi fick några timmars frihet på ön. De flesta gick över ön för att komma till den otroligt fina sandstranden och ett dopp i det klara och rena vattnet. Några tog en promenad från hamnen utmed stranden. Det fanns gott om restauranger men få gäster. Vi köpte några vykort i en souvenirbutik och frimärken på postkontoret. Inte mindre än 36 kyrkor och kloster finns på ön. Vi besökte den kyrka som syns i bakgrunden på kortet med mig framför båten (men det var den vänstra som vi åkte med). Det var skönt att gå in i en lummig och svalkande park med gamla ståtliga tallar. Under tiden fick vi lyssna till fåglarnas ljuvliga sång. När vi återkom till vår båt serverades dagens lunch, fisk eller kyckling. Det smaka utsökt gott trots primitiva matlagningsresurser.


Sipan. Vi stannade bara till en liten stund på denna ö som hade färjeförbindelse med fastlandet. Intill hamnen fanns det souvenirbutiker som vi kunde besöka. Margaretha och jag nöjde oss med var sin glass som vi smaskade i oss.


MOSTAR OCH BOSNIEN-HERCEGOVINA

Mostar. Vi gjorde en heldagstur till Mostar i "Bosnien och Hercegovina". Vi besökte den berömda bron "Stari Most" som ursprungligen byggdes 1566. Bron går över floden Neretva och förbinder den kroatiska delen med den bosniska delen i Mostar. Under kriget sönderbombades bron av bosnienkroatiskt artelleri den 9 nov 1993. Bron har renoverats och återinvigdes den 23 juli 2004. Som högst är bron 24 meter över havet. Det har blivit populärt att hoppa ner i floden från bron och en gång om året anordnas en tävling. Vi hade turen att få se ett hopp när vi var där. På båda sidor om bron fanns det gott om butiker att handla i. Utmed sluttningarna intill floden fanns det trevliga restauranger. Vi åt dock på en restaurang Sadrvan som låg en bit från floden. Vi åt "den nationella tallriken" som bestod av inhemska rätter upplagda på ett stort fat för två personer. På fatet fanns upplagt dolmar, Cevapcici, lepinja mm. Maten smakade utsökt gott, var rikt tilltagen och till ett prisvärt belopp. Vad Margaretha tyckte framgår klart och tydligt av bilden.







Ston. Muren i Ston har på grund av sin storlek kallats för den "europeiska kinesiska muren". Det är från början en försvarsanläggning från 1300-talet som omgärdade staden.Redan på 1500-talet hade den vattenledningar och avlopp. För närvarande pågår omfattande renoveringar och man räknar med att kunna ta emot besökare inom ett par år.


KOTORBUKTEN-MONTENEGRO

Kotorbukten-Montenegro.
Tur att vi började vår resa till Montenegro tidigt på morgonen. Vägarbeten och tullkontroller tog extra lång tid att nå kotorbukten som är en fjordliknande bukt med trevliga gamla städer som ligger vackert intill havet. Städerna låg tätt utmed de slingrande vägarna. Kotorbukten har varit bebyggd sedan antiken och det finns väl bevarade byggnader från medeltiden. Montenegro heter på montenegrinska Crna Gora och betyder svarta berget. Landet är till ytan bara något större än Uppland.


Perast. Vi stannade till i den gamla hamnstaden Perast. Från hamnen kunde man se de båda öarna St. George island (till vänster) och Gospa od Skrpjela med kyrkan Our Lady of the Rock (till höger). Kyrkan är fint utsmyckad med konstverk från 1600-talet. I kyrkan hålls fortfarande mässor och den är en mycket berömd vigselkyrka. Den högra ön är en konstgjord ö som började byggas på 1400-talet. Kyrkan intill hamnen är St. Nicola och i kyrktornet kan man se att det börjat att blomstra.


Kotor. Kotor är en gammal hamnstad som finns upptagen på Unescos världsarvslista. Gamla staden var mycket välbevarad och bestod av gamla byggnader från medeltiden. Det fanns gott om små butiker i de många gränderna och flera torg med restauranger. Katedralen St Triphon (Sveti Trifun) är en av europas äldsta kyrkor. Den invigdes år 1166. På samma plats har tidigare funnits en kyrka från 809. Vi önskade att vi haft mer tid att ägna oss åt staden. Vi åt lunch i en restaurang som såg fin ut men tyvärr blev inte alla helt nöjda med servicen och matlagningen. På hemvägen tog vi en genväg genom en tunnel och över vattnet med färja och när vi kom till tullen fick vi vänta extra länge innan vi var igenom.






ÅTERTRÄFF I SOLVIKEN


Owe och Lillemor bjöd hem oss 5-7 september till sitt trevliga hem i Solviken utanför Tranås. Vi fick uppleva några underbara dagar i varmt och skönt sensommarväder. Det är alltid lika trevligt att få träffa våra vänner från Handentiden (70-talet). Solviken var ett perfekt ställe att träffas på. Det tog ungefär lika lång tid för de flesta att ta sig dit med bil. De som inte fick plats att övernatta i Owes och Lillemors hem fick sova över på intilliggande vandrarhem. Genom Owe och Lillemors engagemang och gästfrihet fick vi uppleva några extra trevliga dagar.


OWE OCH LILLEMORS HUS Huset var rymligt. På övre plan fanns ett stort rum med en fantastisk utsikt över sjön Sommen. På torsdagskvällen blev rummet förvandlat till en festvåning då vi blev bjudna på en utsökt trerättersmiddag. På baksidan av huset fanns en stor altan där vi fick njuta av den varma och sköna solen då vi åt frukost, lunch och fikade. På förmiddagen hann vi med en kul och lättsam femkamp som Owe fixat. På kvällarna satt vi och tittade på bilder från Kroatien i ett rymligt allrum.


SOLVIKEN Vandrarhemmet Solviken ligger vackert beläget på en udde i sjön Sommen. Vi tillbringade nätterna på vandrarhemmet och då sov vi gott i de sköna sängarna. Vandrahemmet är myckret lämpligt för grupper vid familjehögtider tex. bröllop, födelsedagar o.dyl.då det finns bra samlingsrum och ett kök för självhushåll.

TORPÖN Torpön är en av Sveriges största öar (plats 13). Vägarna slingrar sig upp och ner, dock inte lika häftigt som i Kroatien. På ön finns flera utsiktsplatser som Holkåsa och Bodaberget. Vi valde att ta stigen upp till Börshults utsiktsplats varifrån man hade en fantastisk utsikt över Sommen. Tyvärr hade vi inte turen att få se fiskgjusen som är relativt vanlig runt Sommen. På väg mot öns norra udde passerade vi Svensbo lövskog (ett trevligt namn tycker jag) där Sveriges största alm växer (780 cm i omkrets).

Torpöns Färjeläge Mat & Camp När vi blev erbjudna kaffe och biskvier kunde vi inte motstå frestelsen att göra en beställning och bli serverade på terassen. Jag valde en med päronsmak och Margaretha en med citronsmak. Det smakade gott. Efter en varm och skön förmiddag hade det mulnat på och det kändes en aning kyligt på terassen. I naturrummet kunde vi se uppstoppade fåglar och levande fiskar i ett stort akvarium; exempel på fisklivet i Sommen och fågellivet på Torpön. Mellan cafeet och naturrummet stod "Urkon". Enligt legenden bildades Sommen då urkon fick ett vredesutbrott och sparkade ett stort hål i marken som vattenfylldes. Som straff stängde trollkarlen Some in henne i en grotta.



Klicka på bildserien så får du se fler bilder. Ha tålamod...det kan ta tid att ladda ner filmen.





VÄRMLAND 2012


under uppdatering

I slutet av Juli fick vi uppleva några avkopplande och härliga dagar i Värmland. Vi bodde på ett utmärkt vandrarhem i Medskog, Östra Ämtervik. Det var en perfekt utgångspunkt för våra utflykter. På hemvägen besökte vi vårt gamla fritidshus i Norrbo, Nyhammar.

Om du klickar på respektive bildkollage kan du få se fler och större bilder. Kan ibland ta lite tid att ladda ner.

MEDSKOG Vi kopplade av och hade det skönt på vandrarhemmet. Det var tyst och lugnt där det låg mitt i skogen och vi sov mycket gott om nätterna i sköna sängar. Lägenheten var rymlig med bra köksutrustning och egen toalett/dusch. Ny energi fick vi genom allt gott vi fick äta till frukost. Bröd och kakor var hembakta och marmeladerna var hemlagade. Mätta och belåtna kunde vi ges oss ut på dagsutflykter. Värdinnan Barbro Folkesson var engagerad i både matlagning och i sina gäster och mycket trevlig att prata med. Ett utmärkt boende för oss pensionärer.
MÅRBACKA Genom en guidad tur i herrgården fick vi veta mycket intressant om Selma Lagerlöfs privatliv och författarskap. I ladan fanns en utställning om boken kring "Nils Holgerssons underbara resa" och nyutgåvan med illustrationer av Bengt Olson. utmed väggarna fanns brevväxlingar och historiebeskrivningar uppsatta om tidigare utgåvor. Vi tog en avkopplande tur i den vackra parken med alla äppelträd. Vi gick även runt dammen. Vi tittade in i bokhandeln och i kafeterian åt vi en god kaka bakad på skrädmjöl. Till kakan serverades vispgrädde. Skrädmjöl är en specialitet för Mårbacka och Värmland
RANSÄTER I Ransäter besökte vi Geijersgården. Tyvärr var den inte öppen denna dag. Vi fick veta mycket intressant om Tage Erlanders uppväxt och hans karriär genom att besöka Erlandergården. En guide visade oss runt i hans gamla hemgård och skola. Bänkarna och kaminen påminde om Margarethas skoltid då eleverna fick hjälpa till att bära in ved. I museibyggnaden fick vi grundlig information om hans politiska karriär och familjeliv. Vi tittade in i den vackra kyrkan och såg hans familjegrav på kyrkogården.

MUNKFORS I Munkfors besökte vi Laxholmens kulturhus som flyttat in i brukets gamla lokaler. Vi tittade på fotografen Åke Mokvists fotografier och berättelser om "De ovanliga". Berättelserna bygger på böckerna de ovanliga 1 och 2 och handlar om människor som går mot strömmen. Intressanta livsöden som jag vill veta mera om. Jag får önska mig böckerna i julklapp. Runtomkring kulturhuset kan man beundra den vackra naturen med dammar, vattenfall och forsar.
SUNNE Första kvällen i Värmland tog vi en liten tur genom Sunne för att få en överblick av samhället. I hamnen som låg centralt tog vi en paus på några bänkar och njöt av den sköna sommarkvällen. Kyrkan var vacker och inbjudande. På grund av sin storlek brukar den kallas för "Fryksdalens Domkyrka".Under koret fanns en vacker krypta som man brukar hålla mässor i. Längst ner i kyrksalen fanns värdar som erbjöd kaffe till dem som hade tid att koppla en stund. Vi föredrog att avsätta en lång stund för att njuta av den mycket vackra och rofyllda minneslunden. På väg mot Rottneros stannande vi till vid "Stamfrändemonumentet" som i en omröstning utsetts till det främsta av Sunnes sju underverk. Monumentet är skapat av kostnären Jussi Mäntynen och är en symbol för den finska invandringen till Värmland och för den värmländska utvandringen till USA. Vi stannande också till vid Sunnes nöjesfält "Sunne Swecamp Kolsnäs" fanns det vattenland, äventyrsgolf och bowlinghall.

ROTTNEROS Vi hade gott om tid att besöka Rottneros. Det var en fördel då det fanns så mycket vackra blommor och växter att beskåda i den välordnade och välskötta parken. Den ståtliga herrgården med spegeldammen och växtligheten ger ett romantiskt intryck. Spegelsalen används flitigt för fester och bröllop. Kring 1830 var bruket det största och rikaste i Värmland. Det var i denna miljö som Selma Lagerlöf fick inspiration att skriva boken "Gösta Berlings saga" som utspelade sig i sagans Ekeby. Barnfamiljer har möjlighet att koppla av med bad och picknick vid den vackra stranden eller låta barnen rasa av sig i Nils Holgerssons äventyrspark.
TOSSEBERGSKLÄTTEN En smal och krokig väg med branta backar letade sig upp mot toppen (Selma Lagerlöf kallade den för Gurlita klätt i sin diktning). Margaretha köpte skrädmjöl i handelsboden. På mjölet har hon bakat goda kakor. I serveringen kan man äta mat till ett mycket rimligt pris.
STJÄRNSFORS Vi tittade in i kvarnen som var intakt från 1940-talet. Det var extra intressant för mig som har förfäder både på pappas och mammas sida som varit mjölnare. I kvarnen pågick en utställning av Laura Gunnarsson som vi blev väldigt förtjusta i.
TORSBY I Torsby besökte vi utställningen Niittaho i biblioteket. Utställningen handlade om den skogsfinska kulturen (bl.a. svedjebruket) i norra Värmland. Dockorna vände sig till de yngsta besökarna.
LYSVIK I Lysvik fanns en fantastisk trevlig campingplats med ett fint bad. Kyrkan låg på en vacker plats med en grönskande och fin kyrkogård.



PÅ HEMVÄG FRÅN VÄRMLAND



NORRBO På hemvägen från Värmland åkte vi förbi vårt gamla torp i Norrbo, Nyhammar. Vi köpte det 1966 och var sedan i släktens ägo fram till mitten 90-talet. Det mesta var sig likt. Ingången till stugan hade flyttats till vänstra delen av farstun och ett helt nytt garage hade uppförts (under målning) Växtligheten hade förändrat gården. Kastanjenöten som pojkarna satt hade vuxit till ett ståtligt träd. Till torpet hörde en äng som de första åren gav rikligt med jordgubbar (130 l första året). Växte tyvärr igen då vi inte rensade bort ogräs. Pojkarna tyckte det var kul att få plocka skogshallon på hyggena. I bästa fall om alla hjälptes åt kunde det bli 50 liter hallon. Pojkarna tyckte också om att tillverka sina egna vapen i trä och har massor avv trevliga minnen från 70 och- 80-talet. På vintrarna gjorde vi våra egna skidspår på ängen och skidbackar i skogen. Från vårt skogsskifte fick vi virke till ombyggnad av brygghus och fähus till gäststugor. Visserligen var det primitivt med vedugn, utedass och vattenupptagning med hink, men vi trivdes enormt bra på torpet och vi är berikade med många fina minnen.
KOPPARBERG Ljusnarsbergs kyrka som ligger i tätorten Kopparberg utsågs till Sveriges vackraste kyrka år 2006. Den är värd ett besök. Tyvärr något mörk inomhus för att kunna fånga upp allt det vackra.
GUSSELBY Vi hälsade på Birgitta och Harry på deras trevliga sommarställe. Birgitta är faster till vår sonhustru Maria och hon växte som barn upp i min mammas hemby Virserum. Det visade sig att Birgitta kände väl till min släkt och att hon lekt med mammas kusiner Lillian och Britt. Vi hade en trevlig stund tillsammans kring kaffebordet.'
LINDESBERG I Lindesberg stannade vi till för att äta en mättande pastarätt med fläskfile på Bella´s Pasta och Salladsbar. Tyvärr fick vi vår matro störd av en envis och irriterande fluga, men så låg ju salladsbaren intill flugparken.
ENKÖPING Efter att ha stannat till ett dygn i Nora avslutade vi vår resa med bakad potatis och räkor (Margaretha), kyckling (Sven-Evert) på vårt favoritställe i hamnmagasinen, Enköping.

NORA På hemvägen tyckte vi det skulle vara trevligt att pröva på något nytt så vi tog in på vandrarhemmet vid järnvägsstationen. Och skillnad var det mot tidigare boende men ändå spännande och intressant att sova i en trång kupe. Sommartid kan man åka rälsbuss. Det får bli nästa gång. Det skulle vara trevligt att få återuppleva gamla barndomsminnen från Småland med alla rälsbussturer. På morgonen tittade vi in i kyrkan och därefter tog vi oss en kort promenad genom gamla stan med alla gamla trevliga trähus. Vi stannade till på torget för att slicka i oss av Noras erkänt goda glass. Villa Sindoro och rosengården var en mycket vacker anläggning med dammar, konstverk och och blomsterarrangemang. De som ville kunde äta en enklare måltid eller fika. Vi nöjde oss med att köpa rosensaft och rosenmarmelad i butiken.






SMÅLAND


MINIRESA TILL VÄSTRA SMÅLAND 31 MAJ TILL 2 JUNI 2013


Barndop i Ljungby och barndomsminnen i Gislaved


Magnus och Agnes bjöd in oss till barndop i Ljunby. Magnus är son till min lillasyster Britt-Marie. Vi tyckte det skulle bli jättekul att träffa släkten och få se nykomlingen i släkten. Samtidigt såg jag möjlighet att passera Gislaved där jag bodde som barn (4-10 år). Tidigare har jag bara gjort kortare besök i min hembygd och ville nu få möjlighet att ta några bilder till min släktforskning. Det var många underbara minnen som väcktes till liv. Gislaved var ett bra ställe att växa upp i.

RASTPLATS-SVARTÅN På nervägen upptäckte vi en ny vacker och välskött rastplats vid Svartån. Jag hade blivit lite sömnig så det var skönt att koppla av en stund



MITT BARNDOMSHEM I GISLAVED Jag blev jätteglad att få se mitt barndomshem så välskött. När vi bodde på Norra Storgatan 19 var bostadshuset gulmålat med gröna fönsterbågar. Till höger fanns en glasveranda med små fönsterrutor medan utbyggnaden till höger inte fanns. Träden, syrenbersån och köksträdgården fanns på samma ställe. Sannolikt var några träd nysatta. Uthuslängan med vedboden var troligen förvandlad till gäststuga.

MIN SKOLA I GISLAVED Det tog bara 5 minuter att gå till skolan som låg på Storgatan. På vintern åkte jag spark. Jag var duktig i matte och fick ofta extra uppgifter att lösa. Skolan var sig lik men skulle behöva en upprustning. På en stor innegård samlades pojkarna en halvtimme före inringningen för att ägna sig åt bollspel. Utanför skolan fanns en brant backe som på vintern var avstängd för trafik. Där samlades eleverna på rasterna för att åka spark. På lunchrasten gick alla hem för att äta mat.

HUSET DÄR MIN BÄSTA KOMPIS ERLAND BODDE Huset var sig helt likt. Kastanjen till höger (eventuellt utbytt) var en populär lekplats. Från takluckan brukade vi kasta ut våra vikta pappersplan. I övrigt var nästan hela samhället vår lekplats.


CENTRUMKYRKAN På platsen där Centrumkyrkan ligger fanns tidigare gamla missionskyrkan. Centrumkyrkan drivs sedan 2009 av Frikyrkoförsamlingen som är en sammanslagning av alliansförsamlingen, pingstförsamlingen och missionsförsamlingen i Gislaved. Min pappa var pastor i missionsförsamlingen under åren 1949-1956. Jag fick ofta följa med pappa till kyrkan. Höjdpunkten var då församlingens ordförande (även kommunens ordförande) stod i talarstolen och då främst som auktionist. Han kunde berätta historier som fick en 7-åring att skratta av förtjusning. Jag gick i söndagsskolan och började i scout (då VP, våra pojkar) när jag var nio år.


HOLMEN Holmen var missionsförsamlingens sommarhem. Jag trivdes bra på holmen där det ofta fanns pojkar i min egen ålder som jag kunde leka (hoppa längst från gungorna och spela pingis). På fotbollsplan var det kul att titta på de äldre pojkarna när de spelade. Oftast stod jag bakom mål och var bollpojke. Hade jag tur kunde jag ibland få hoppa in och vara med i spelet.


HOLMENS KLOCKSTAPEL För några år sedan sökte jag på pappas namn i google. Den enda intressanta träff jag fick var att han i ett protokoll reserverat sig för uppsättning av en klockstapel på Holmen.


BADET I BÅRARYD - 60 ÅRS SKILLNAD För att komma till badet fick jag cykla 6 km. Drygt halva vägen möttes jag av en lång och brant backe. Lyckades jag nå krönet utan att sätta ner foten kände jag mig mycket stolt. På hemvägen var det häftigt. Vilken fart jag fick. Ett under att jag aldrig hörde att någon kört omkull i backen och skadat sig svårt. I Bårarydssjön lärde jag mig simma i simskola. Pojken på bilden skulle kunna vara jag för 60 år sedan.



MIDDAG Vi åt en god middag på restaurang "Chili Thai". Margaretha åt vårrullar och jag grillspett på kyckling och fläskfile. Portionerna vara stora och vi blev jättemätta. Personalen var trevlig och serviceinriktade.


GISLEDAGARNA Ett återkommande arrangemang med marknad, tivoli och uppträdanden. Vi hade turen att få se en orkester och en dansgrupp uppträda på scenen intill Stortorget


GODIS Margarethas favoriter. Choklad och Svenne.

STORA LJUNGA Vi bodde på ett fantastiskt trevligt vandrarhem som låg avsides i en liten by på slättlandet med bondgårdar söder om Ljungby. Vandrarhemmet hade tidigare varit prästgård och inomhus finns spår från den tiden genom gamla möbler från 1700-talet i allrummet. Allt kändes rent, fräscht och välordnat. Personalen var mycket trevlig. För den som vill ha lugn och ro är vandarhemmet att rekommendera.


LINGGÅRDEN Intill vandrarhemmet ligger en äldre prästgård från 1768. Här föddes Per Henrik Ling 1776. Han kallas för svenska gymnastikens fader. Pappan var kyrkoherde fram till 1780.


MINNESSTEN På kullen intill Linggården står sten rest till minnet av Per Henrik Lings födelse. Kullen var var beväxt med fullt av liljekonvaljer. Vi plockade en bukett för att ta med oss till barndopet.


BARNDOP Magnus och Agnes son döptes i Mariakyrkan. Magnus är son till Sven-Everts syster Britt-Marie. Mariakyrkan är en öppen och ljus ljus kyrka som byggdes 2001. Prästen Martin Lennartsson höll ett inspirerande doptal och lyckades fånga även de minstas uppmärksamhet. I nedre planet fanns en trevlig och rymlig lokal som var lämplig som festlokal. Vi fick avnjuta en god och vällagad buffé i trevligt sällskap. Förutom egna släkten fick vi umgås med Agnes släkt, samt Magnus och Agnes vänner. Mycket trevligt att få lära känna nya människor. Festen avslutades med en härligt god Björntårta till kaffet. På söndagen innan vi åkte hem gjorde vi ett kort besök hos Magnus, Agnes och Björn.


LINKÖPING På hemvägen stannade vi till i Linköping. Jag hade helt nyligen upptäckt i kyrkböckerna att jag som 1-åring bott några månader på Vasavägen 38, 2 tr innan vi flyttade till Högalidsgatan 4 A i Linköping




ÅLAND


Under Juli planerade vi att hälsa på min "storasyster" Mari-Ann och väntade på att vädret skulle bli fint. Torsdagen den 23 juli till lördagen den 25 juli blev resan av. Vi åkte med med Eckerölinjen från Grisslehamn på eftermiddagen och hade bokat buffé. En fantastisk buffé med många vällagade och smakrika rätter. Matsalen var fullsatt och stämningen på topp med långa köer framför uppläggningsfaten med alla läckerheter. Hemma hos Mari-Anne blev vi som vanligt mycket väl mottagna och det blev mycket prat under kvällsfikat.
TIPS! KLICKA PÅ BILDERNA SÅ BLIR DE FÖRSTORADE

HELDAGSUTFLYKT

GODBY

BESÖK HOS ADRIAN Första stopp var Godby där vi hälsade på Mari-Anns barnbarn Adrian som flyttat in i ett nytt och fräscht radhus. vi tyckte det var ett trevligt och rymligt boende för en ungkarl. Adrian väntar på sin syster Matilda som bor på gångavstånd från honom för att de ska åka till en vikingamarknad.

MATILDA DYKER UPP Precis då vi ska sätta oss i bilen dyker Matilda upp så vi hinner hälsa på henne och ta ett kort på syskonen framför Adrians bil. Tyvärr fick vi inte se hans andra bil som är en amerikanare av modell Pontiac. Men bilden han visade avslöjade att det var ett praktexemplar

STALLHAGEN

BRYGGERIET Vi fortsatte till Stallhagen som ligger en bit utanför Godby där några ölvänner startade ett bryggeri 2004. I dag är det Finlands 4:e största mikrobryggeri.

RESTAURANGEN I restaurangen serveras närproducerad mat. Vi åt en mycket god lunch som bestod av havslax. Mari-Ann berättade att när hon sist var där serverades abborre som var en ännu godare delikatess. I anslutning till restaurangen fanns en bod där man kunde köpa egentillverkad öl och åländsk honung. Mari-Ann köpte med några flaskor som vi sedan fick smaka på.

SCENEN I det vackra träsket (träsk är en vanlig benämning på insjöar på Åland) med blommande näckroser flöt en scen. Vi fick veta att några dagar senare skulle Lasse Berghagen uppträda på scenen. Förra sommaren spelade Mari-Anns sonhustru Anneli med i barnteatern "Emil i Lönneberga".


PLATSER VI PASSERADE UTAN ATT STANNA TILL VID

KASTELHOLMS SLOTT. Slottet byggdes i slutet på 1300-talet. Vasaätten bodde tidvis på slottet. När Johan III bodde där lät han fängsla sin bror Erik Iv och hans hustru Karin Månsdotter 1571.

BOMARSUNDS FÄSTNING. Fästningen byggdes av ryssar år 1832. Den blev därmed Rysslands västligaste fästning fram till år 1854. Då intog Franska och Brittiska trupper fästningen.

JAN KARLSGÅRDEN. På gården finns allmogebyggnader från 1700- och 1800-talet. Från slutet av 1800-talet finns en typisk åländsk gård.

SIMSKÄLA. Vi missade avfarten till Peggys Kafé och hamnade längst ute på Vårdö vid färjeläget för överfart till Simskäla. Författarinnan Anni Blomqvist är född på ön i en fiskarfamilj på 10 syskon. Debutromanen "I stormens spår" är skriven som ett minne till hennes man och son som druknat i bottenhavet 1961. Boken handlar om Maja och Janne och deras liv i åländsk skärgårdsmiljö under mitten av 1800-talet. Hon skrev ytterligare några romaner om Maja. Romanserien "Stormskärs-Maja" filmatiserades 1975 och har sänts i finländsk TV och SVT 1, där den blev mycket populär. En del tycker att det är den mest populära och sedda finlandssvenska serien.

SMAKBYN Intill Jan Karlsgården ligger en ny modern restaurang som Ålands mest kända kock Michael Björklund står för matlagningen. Den stora matsalen var fullsatt och en lång kö väntade på att få komma in. Ljudvolymen var hög och vi tyckte vi gjort ett bra val då vi intog lunchen i Stallhagen. Vid ingången till restaurangen fanns en souvenirbutik och innanför den ett eget bryggeri för framställning av vin, likör och brännvin


VÅRDÖ

VÅRDÖ KYRKA Stenkyrkan är byggd i slutet av 1400-talet och tillägnad aposteln Mattias.

TAVLA MED VIKTIGA HÄNDELSER På väg in till kyrksalen möts man av en tavla som berättar om viktiga händelser i kyrkans histori. Genom att förstora bilden går det lättare att läsa texten

PREDIKSTOLEN Mari-Anns man Sven-Erik ägde ett stenhuggeri i Mariehamn och har tillverkat och graverat många gravstenar. Den guldförgyllda texten i predikstolen är hans verk. Snidaren av duvan är Runar Salminen, morbror till Sven-Erik.

GRAVSTEN-SALMINEN Hendrik Albin och Erika Maria Salminen var Sven-Eriks morfar och mormor. De fick 12 barn varav Rauha Maria var Sven-Eriks mamma som var gift med Viktor Valdemar Åkerblom. Sally som är en av syskonen är känd för sitt författarskap. Mest prisad är hennes debutroman "Katrina". Margaretha har läst boken i sin ungdom och kommer ihåg mannen som lurade Katrina till Åland med felaktiga förespeglingar att äpplena är blåa på Åland.

GRAVSTEN-RUNAR ENZIO Runar var den yngsta av de 12 syskonen och han som snidat duvan i predikstolen. Flera av syskonen hade konstnärliga talanger och blev författare. Vill du veta mera om släkten Salminen kan du gå in på länken Salminens vänner rf

PEGGYS HANTVERK & KAFÈ Efter vår lilla omväg till färjeläget kom vi fram till en underbart vacker trädgård och oas. En grönskande gräsmatta med små öar av blommor, några dammar och växthus. Vi drack kaffe med god hembakt morotskaka i härligt solsken. Den gamla ladan från 1912 har Peggy och Jalle rustat upp, men behållit gamla detaljer och inrett med gamla möbler och redskap. I handelsboden finns välsydda hantverk till salu som Peggy har skapat under vinterhalvåret. Vi är tacksamma för att Mari-Ann visade oss denna pärla och till paret Peggy och Jalle som 2009 öppnade upp sitt smultronställe för allmänheten.

SHOPPINGRUNDA På lördagen gjorde vi en shoppingrunda till centrum i Mariehamn. Vi fick se en glimt av Mari-Anns barnbarn Alicia under tiden som hon friserade en av sina kunder. En populär figur bland barnen och Margaretha var roboten som agerade med hälsningar och gester när pengar lades i hans hatt. Margaretha köpte nya solglasögon inför sin förestående starroperation. Margaretha längtade efter karelska piroger så hon köpte några vi kunde ta med oss hem till Järlåsa. Jag fick chansen att köpa med mig Valios finska fil som påminner mig om de gånger jag som barn fick äta långfil och tunnbröd med messmör i Jämtland. På väg till stadsparken passerade vi området där årets Rockoff-festival hade ägt rum under veckan med kända artister från Norden.

STADSPARKEN Sedan vi sist var i stadsparken har en staty över den ryska kejsarinnan Maria Alexandrovna rests. Den är skänkt av S:t Petersburg till Mariehamns 150-årsjubileum år 2011. Den påminner om Rysslands och Ålands gemensamma historia och att det var kejsarinnan "Maria" som gav orten sitt namn Mariehamn.

HEMMA HOS MARI-ANN På lördagseftermiddagen kom Mari-Anns son Lars-Erik och sonhustrun Anneli på en fikastund. Vi uppskattade att de tog sig tid att träffa oss och vi fick en mycket trevlig stund tillsammans i trädgården

BREVVÄXLING 1942-1945

Vi läste brev som Mari-Anns mamma Ingeborg och min pappa Helge hade skickat till varandra under de år Mari-Ann bodde hos mina föräldrar. Det var jätteintressant, men tyvärr räckte inte tiden till för att läsa alla. Genom breven fick vi en bättre förståelse för hur det var att sända sitt barn till ett annat land och hur det var att ta hand om ett främmande barn från ett land i krig.

NYRENOVERAT INOMHUS

Vi fick beundra Mari-Anns nyrenovering efter fuktskadorna. Allt var mycket välgjort och en del inventarier och utrustning var nytt. Bilderna hur det såg ut före, under och efter visade att det var en betydligt större renovering än vi kunnat föreställa oss. Allt var mycket välgjort

TACKSAMHET OCH GLÄDJE Vi hade fått uppleva några trivsamma och sköna dagar hos Ann-Mari som gett oss god mat, bra logi och utmärkt guidning. Minnen som vi gärna återkommer till.




SÖDERMANLAND


UPPLEVELSE - RESA TILL JULITA GÅRD 19-20 AUGUSTI 2015


I 70-årspresent fick jag av min familj välja mellan olika upplevelser. Jag valde en resa till Julita Gård. I augusti då det var högsommarvärme blev resan av. Margaretha och jag fick några underbara dagar med god mat i värdshuset och Café Julita Skans, lungt och skönt boende på vandrarhemmet, intressant guidning på godset och trevlig rundvandring i museet och trädgården. Som minne köpte vi med oss ett äppelträd av sorten Hedenlunda som är uppkallad efter en herrgård i Södermanland.


INTRESSEVÄCKARE - SNICKARBODEN


I avvaktan på att få hämta ut nyckeln till vandrarhemmet åt vi rejäla köttbullsmackor med rödbetssallad på Café Julita Skans. Vi satt i en lummig innergård med utsikt över sjön Öljaren. Vi fick syn på ett hus med en öppen dörr som väckte vårt intresse. Det var Gustav Henning Forsmans snickeriverkstad som var flyttad från torpet Dalhem intill sjön Hjälmaren. Han var anställd som gårdens egen snickare och fick inte göra några möbler till andra, inte ens åt sin egen familj. Trots att han var gården trogen under hela sitt liv fick han bara vid ett tillfälle besöka Stora Huset. I snickarboden kan man se mängder av små och stora tvingar jämte andra verktyg snyggt upphängde utmed väggarna. Det finns också en kombimaskin med svarv och såg, möjligen hemmabygge. Hans fantastiskt välgjorda möbler kan man beskåda i Stora huset och museet. Hur mycket han tjänade avslöjas på en skylt innanför dörren.

KARTA ÖVER OMRÅDET. Sedan 1944 är Nordiska museet ägare till Julita gård. På museet får besökarna se och uppleva hur herrskap och tjänstefolk levde i slutet på 1800-talet och i början av 1900-talet. Området var stort och vi hann inte med att titta på allt. Vi missade klostervisningen och större delen av lantbruksområdet, men det får vi ta igen nästa gång vi kommer till Julita. I Julita socken finns även en av Sveriges äldsta (1742) och bäst bevarade fattigstugor i Nybble.


STORA HUSET. Stora Huset i nuvarande form byggdes 1760. Det ersatte ett tidigare hus som brann upp 1745. Under åren 1698-1778 var släkten Palbitzki ägare till gården. År 1877 såldes gården till Johan Bäckström som först var delägare i Hellgrens Snus & Tobaksfabrik i Stockholm, men som senare blev ensam ägare till företaget. Johan Bäckström gifte sig med Hellgrens dotter. Efter hennes död gifte han om sig med den vackra Lilly von Ehrenclou som var hovsångerska hos Oskar ll. De fick fyra söner varav Arthur var en av dem. Arthur var anställd inom Sörmlands regemente som löjtnant. Då Johan hade köpt fyra gods fick sönerna överta var sitt gods och Julita gick till Arthur. År 1906 tog Arthur avsked från regementet för att bli godsherre. Arthur levde 1861-1941. Han förblev ogift och då han var mycket intresserad av kulturhistoria testamenterade han godset till Nordiska Museet, som blev ägare till godset år 1944. Dagligen kan man gå en mycket intressant guidad tur i Stora Huset.

GÅRDSHUSET. I gårdshuset (vänstra ingången) fick arbetarna hämta sin lön hos förvaltaren och bokhållaren. Det förväntades av den manliga arbetaren att han skulle stå ödmjukt väntande innanför dörren med mössan i hand och den kvinnliga att niga. När de fått sina slantar skulle de ödmjukt tacka. På övervåningen bodde bokhållaren och sex trädgårdsdrängar. VAGNSTALLET. I gårdshuset fanns även vagnstallet (högra ingången) med alla herrskapsvagnar. Arthur Bäckström hade två kuskar som körde 2-6 spann. I gårdshuset förvarades också Arthur Bäckströms bilar (här en Dodge mod 30 från 1917)



LIVSTALLET. Vagnshästarna och ridhästarna stod i Livstallet. Även gästernas hästar fick plats i stallet. I den delen som ligger närmast sjön finns ett litet rum med kamin som de gästande kuskarna kunde värma sig i. KUSKENS BOSTAD. Kusken och hans familj bodde i en liten stuga i närheten av livstallet. Det var praktiskt då kusken kunde bli kallad att köra hem gäster när som helst på dygnet.


De båda flyglarna byggdes i början av 1740-talet. I dag har besökarna möjlighet att övernatta i gästrummen.

NORRA FLYGELN. I den norra flygeln fanns köket för gårdens arbetare och även luffare blev serverade ett mål. På 1910-talet bodde en del av tjänarna här. På 1920-talet byggdes huset till och Anders Bäckström inredde här sin vinterbostad. Detta för att få både billigare och effektivare uppvärmning. SÖDRA FLYGELN. I den södra flygeln lagades all mat till Stora huset. På en två plankor bred landgång skulle husorna balansera maten flera gånger om dagen från köket till Stora huset. Inne i Stora huset fanns en mathiss som gick upp till matsalens serveringsrum.



UTSIKT ÖVER sjön ÖLJAREN Från baksidan av Stora huset kan man se ut över sjön Öljaren. Från gårdsplanen leder en gångväg fram till en brygga som går genom vassen fram till en mysig sittplats. En utmärkt liten plats för avkoppling, fika eller intagande av någon god och läskande dryck, medan man beundrar den storslagna utsikten över sjön. UTSIKT ÖVER TRÄDGÅRDEN Från den inglasade salongen på mellanplanet har man en fantastisk utsikt över den vackert anlagda trädgården.


SKANSENMUSEET


SKANSENMUSEET. Smedjan som inreddes 1907 blev första huset som kom att ingå i Skansenmuseet. Den ligger på sin ursprungliga plats medan övriga byggnader är ditflyttade från Julitagodset. Huvudbyggnaden är en utställningslokal som visar föremål, möbler, inredning, och berättelser i text och bild för att ge en känsla av hur herrskap och tjänstefolk levde på godset och på landet. En titt in i övriga hus ger en bild av hur tjänstefolket bodde.


SKANSENMUSEET - HUVUDBYGGNADEN


HUVUDBYGGNADEN. När man kommer in i museet möts man av en stor öppen yta med en önskebrunn i mitten. I smårummen finns utställningslokalerna med stilhistoriska föremål och möbler från 1930-talet. Dessutom finns fotografier med historieberättelser om Julita gård och från grundaren Arthur Bäckström liv.

FORSMANRUMMET Arthur Bäckström anställde en egen snickare 1894. I gårdens huvudbyggnad finns flera av Henning Forsmans fantastiska möbler att beskåda. Trots att han var trogen godset hela sitt liv fick han bara en gång besöka Stora Huset.


SKANSENMUSEET - KYRKAN


KYRKAN OCH KLOCKTORNET. Som en del av museet byggdes Skansenkyrkan. Kyrkan invigdes 1932 och intilliggande klockstapel 1933. Det förkommer inga regelbundna gudstjänster i kyrkan. Däremot är det en populär bröllopskyrka. Det finns möjlighet för bröllpsgästerna att övernatta i herrgårdsflyglarna och på morgonen äta frukostbuffé. .

KYRKANS INTERIÖR OCH EXTERIÖR . Kyrkan och museet är ihopbyggda och mellan byggnaderna finns en blommande innegård. En oas för avkoppling


SKANSENMUSEET - SMEDJAN


SMEDJAN Det var vanligt att hantverkarna på ett gods fick eget boende i en torpstuga. Ibland fick de utöver sitt hantverk utföra dagsverken på godset eller fick de en bit jord att bruka samt ett husdjur (ko, gris eller höns). Smedjan var första huset som inreddes för att visas upp på museet.


SKANSENMUSEET - ÖVRIGA BYGGNADER


Godsägare och bönder anlitade ofta torpare som arbetskraft i jordbruket och skogsavverkningen. Torparna fick mot arrende bo i husen. Bönder och godsägare var också skyldiga att upplåta torp åt soldaterna. Bodar med loft var vanligt, där mat och spannmål förvarades, samt någon inredd kammare för övernattning. I några av torpen fick vi titta in och se hur torparna levde. Lågt i taket, kök som allrum med ibland sovalkov, litet sovrum för föräldrar eller äldre generationer som bodde på undantag. Biblar fanns i nästan alla hem.



PETSONGÅRDEN


På Julita gård har Petson och Findus fått en egen gård. Här får barnen träffa Petson och Findus och höra dem läsa sagor och hjälpa till med att mata fåren och hönsen. I kökslandet har Findus sått en köttbulle. Hur det går får barnen höra i sagan ”Kackel i grönsakslandet” . Det finns en lekplats på gården och den som vågar kan krypa genom en stock. På andra sidan gångvägen bakom Caféet finns en skaparverkstad där barnen får tips om vad man kan skapa ur olika material. En affär finns också för barnen att leka i. Hur mycket han tjänade avslöjas på en skylt innanför dörren.


ORANGERI - TRÄDGÅRDSODLINGAR Trädgårdsodlingarna har sina anor från 1200-talet då julita var ett kloster. Klostret fick namnet Saba (Säby på svenska) och tillhörde cistercienserorden. Klostret var självförsörjande genom jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling och fiske. Det finns mycket vackert och intressant att beskåda i parken framför Stora huset. Genbanken med 250 äppelträd och från 100 äppelsorter, genbankerna för humle och pioner, köksträdgården och orangeriet med trädgårdsförsäljningen.



MEJERI - BRANDSTATION


Förr var det inte helt ovanligt att ett större gods var en självförsörjande liten by. Julita gård hade eget mejeri och egen brandstation. Speciella slangtorn användes för att torka slangarna som var gjorda i naturmaterial.

LANTBRUKSOMRÅDET.


På andra sidan landsvägen låg lantbruksområdet. Det var bara jag som fick tid och ork (långt att gå dit) att göra ett snabbt besök i Arbetarstallet och Ladugården. Nästa gång vi kommer till Julita får det bli lite fler bilder tagna.

ARBETSSTALLET Utanför arbetsstallet samlades alla statare och torpare klockan halv sju varje morgon utom söndagar. Då delades alla dagens arbetsuppgifter ut. Numera är det en utställningslokal med jordbruksredskap från 1600-talet till nutid.


LADUGÅRDEN. Då ladugården byggdes 1882 fanns det plats för 100 mjölkkor. Tre gånger om dagen under hela veckan skulle korna mjölkas av statarfruarna. Var mjölkerskan sjuk fick hon själv betala en ersättare. I dag är det en utställningslokal för gamla traktorer.


SÅG OCH SNICKERI. I slutet på 1800-talet torrlades sjön Löten och man blev tvungen att ersätta den gamla vattendrivna sågen


SMEDJA. Huset är byggt i samma stil som herrgårdsflyglarna. Övervåningen var bostäder till smeden och andra arbetare på gården. Smedjan och sågen är bra exenpel på hur pass självförsörjande ett gods var.


FODERMARSKEN ELLER DRÄNGSTUGAN. I det lilla huset bodde fodermarsken som var förman i arbetsstallet. Även torpare som hade långt till gården övernattade här då de skulle utföra sina dagsverken. Också luffare fick husrum här innan luffarstugan byggdes.


TOBAKSLADAN. Fram till år 1912 odlades tobak på gården. Det var i huvudsak flickor i åldern 7-12 som gallrade och skötte om plantorna. Efter skörden fick flickorna klättra på stegar för att hänga upp tobaken på tork.


STATARBACKEN. Här bodde statarna som fick betalt i natura som mjölk, säd, ärtor och ved mm. Statare med familj (oavsett antal barn) fick bo i ett rum och kök. Gårdsägarna fördrog gifta par då frun skulle arbeta som mjölkerska.


RÄTTARBOSTADEN. Namnet avslöjar att det var här rättaren bodde som hade till uppgift att vara förman över statarna.


LUFFARSTUGAN. Här fick luffarna ved att elda och halm att sova på. Mat fick de hämta i norra flygelns kök.


LOGI - SERVERINGAR

VANDRARHEMMET. Vi bodde på vandrarhemmet som var nytt och fräscht. Då vi var de enda gästerna på vandrarhemmet sov vi gott på natten. Inga störande ljud av smällande dörrar eller högljudda gäster. Köket var fint och rymligt med bra utrustning. De som så önskade kunde få sova över i flyglarna eller i Åttkanten eller Kusken.


CAFÉ JULITA SKANS. Vid ankomsten till Julita åt vi mackor med köttbullar och rödbetssallad. Vi passade också på att ta en fika med en småkaka. På morgonen åt vi frukostbuffé. Förutom oss var det bara två gäster, men till helgen skulle det komma ett 70-tal gäster. Förutom det traditionella utbudet fick vi grädda våra egna våfflor. Jättegott! Mätta och belåtna och med ny energi kunde vi ge oss ut på vandringar bland husen och i trädgården.


VÄRDSHUSET. Vi åt en utsökt god lunchbuffé med grönsaker och kött. Fläskarrén var mycket saftig och mör. Vi satt utomhus och åt under ett parasoll som gav oss svalka och med en fin utsikt över sjön Öljaren. Intill vårt bord blommade rosorna otroligt vackert. Tydligen var det ett populärt värdshus med mycket gäster.




DALARNA


RESA TILL SILJANSBYGDEN 4-6 AUGUSTI


Julen 2019 fick Margaretha en valfri resa till något av följande platser. Carl Larssongården i Sundborn, Skokloster eller Gripsholms slott. Valet föll på Carl Larssongården. Tyvärr uppkom problem innan resan blev av. Coronapandemin bredde ut sig och först i maj månad 2021 började planerna ta form. Först måste vi ta 2 vaccinationssprutor mot covid 19.Sven-Evert tog andra sprutan 11 juni och därmed var vi båda vaccinerade. Men fortfarande var många turistattraktioner stängda eller hade begränsad service. Sommaren var solig och varm och vi ville avvakta sensommarvärmen. Dessutom börjar vi bli äldre och tveksamma till resor. Orkar vi gå på guidade rundvandringar i intressanta museer och i vackra trädgårdar/parker. Till slut bestämde vi oss för att åka till Siljansbygden i vecka 31 och bokade plats på Gärdebygården i Rättvik under två nätter. Första stoppet var i Krylbo i Avesta kommun.

KRYLBO-AVESTA 4 AUGUSTI

ERIK LARSGÅRDEN

När vi närmade oss Avesta började vi känna oss fikasugna. Vi tog en avstickare från väg 70 mot Brovallen och Krylbo och stannade till vid Erik Larssongården som är en kulturgård med byggnader som uppfördes på 1700-talet. Första kände ägaren hette Erik Larsson som var bosatt på gården omkring 1730. 1863 gifte sig Aron Eriksson(1840-1907) med en dotter på gården. Aron var farbror till Erik Axel Karlfeldt. Nuvarande ägare är Fredrik Henriksson. Fredriks fru tog emot oss med ett glatt leende vid serveringsdisken. Hon berättade att det var hennes svärfar som bakat allt bröd och alla kakor i bargarstugan. Vi satte oss i en lummig trädgård med utsikt över sjön och njöt av solens strålar medan vi åt av det hembakade brödet. Övre våningen i kaféet var dekorerade med vackra dalamålningar. Efteråt när vi bad Fredriks fru hälsa till sin svärfar och tacka för de utsökt goda bakverken sa hon. Svärfar är i köket intill och hör vad du säger. Jag kikade in runt hörnet och gav honom ett personligt tack medan han sken ikapp med solen. Efter en mycket lyckad start på vår resa fortsatte vi till Karlfeldtsgården




KARLFELDTSGÅRDEN I KARLBO


Gården kallas även för Tolvmansgården som är Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Under flera generationer bodde det Nämndemän/Tolvmän på gården. Huvudbyggnaden (vita) uppfördes i mitten av 1700-talet som vinterbostad för både familj och tjänstefolk. Den röda flygelbyggnaden byggdes under 1820-talet som sommarbostad och bagarstuga. Mest intressant att se på övervåningen i huvudbyggnaden var kakelugnen, hans arbetsrum och väggen med diplomet över nobelpriset där jag helt ovetande också fick vara med i bild. Intressant var även hans studerkammare på loftet i uthuslängan med skrivbord och bäddsoffa. Från bordet kunde han titta ut genom fönstret och bli inspirerad av Dalälven. Erik Axel Karlfeldt (ursprungligen Eriksson) föddes 20 juli 1864 i Karlbo (Krylbo/Avesta) och levde till 8 april 1931 (Engelbrekts församling, Stockholm). Han blev 1913 Svenska Akademiens ständiga sekreterare och mottog postumt Nobelpriset i litteratur. Efteråt var det skönt att sätta sig i bilen för att vila benen en stund. Vi tänkte åka genom Avesta men det var inte helt lätt att hitta rätt rätt väg ut ur stan, då det var dåligt skyltat. Till slut fick vi stanna bilen och fråga en dam som lyckades beskriva vägen på ett utmärkt sätt. Nästa stopp hade vi tänkt skulle vara Torsång och Ornässtugan mellan Borlänge och Falun. När vi kört genom Hedemora sa Margaretha att vi skulle svänga till höger mot Falun. När vi åkt några mil förstod jag att vi tagit en annan väg till Falun än den som gick via Borlänge. Vi bestämde att ta de tänkta målen på hemvägen i stället.




GULLNÄSGÅRDEN


Vi bestämde oss för att stanna till vid Gullnäsgården för en fika. Gullnäsgården låg vid den vackra sjön Varpens strand norr om Falun. Gården ägs av Nybrokyrkans församling i Falun. Sommartid lägger församlingen sin verksamhet till gården med gudstjänster och andra samlingar. Det finns också möjlighet till övernattning i vandrarhemmet och aktiviteter som paddling, bad, beachvolley och fotboll. För de minsta fanns en lekplats. Andreas med familj och jag stannade till på gården när vi var på väg till Idre Fjäll 2017. Då älskade Markus att syssla med Parkour och i en skogsdunge fanns massor av stenar att hoppa mellan. Margaretha och jag kopplade av med fika och våfflor medan vi njöt av utsikten. Laddade med ny energi fortsatte vi till Dössberget i Bjursås.


DÖSSBERGET I BJURSÅS


Vägen upp till Dössbergets Värdshus ringlade sig fram uppför bergsluttningarna och utmed fäbodvallarna tills vi var framme för att få uppleva en fantastiskt utsikt över Bjursårsdalen. Det kom en regnskur när vi var framme men vad gjorde det när vi fick bästa tänkabara bordsplacering framför fönstren. På menyn valde vi regnbågslax från orten med potatissallad. Ett utmärkt val. Allt smakade gott medan vi kunde beundra utsikten. Jag mindes att då jag var i 12-årsåldern och var i Bjursås med mina föräldrar och systrar för att hälsa på Mamma Ainas kusin Margit Sjöberg som bodde där med sin familj. Hon var gift med Erik vars farfar med bröder började tillverka skor på gårdarna Stängseln och Mårtsbo i slutet av 1800-talet. Det började som en bisyssla till jordbruket och 1948 hade det vuxit till en modern skoindustri med max 275 anställda. Eriks far övertog fabriken medan Erik och Margit öppnade en skoaffär i Rättvik. Då det var få gäster på värdshuset strax före stängning fick vi möjlighet till ett trevligt samtal med en ung servitris som berättade att hon kom från trakten och pekade ut huset som hon bodde i.



RÄTTVIK 4-5 AUGUSTI

GÄRDEBYGÅRDEN


När vi närmade oss dagens slutmål i Rättvik blev vi plötsligt stående i en bilkö. Den förflyttade sig långsamt så vi ringde till Gärdebygården att vi var försenade. De gav oss ett utmärkt tips att vi kunde ta en annan väg. När vi kom fram till vandrarhemmet blev vi mycket väl bemötta och fick en bra förklaring till bilkön. Vecka 31 brukade det vara Classic Car Week med massor av gamla veteranbilar. I år var arrangemanget inställt på grund av coronapandemin men trots det kom det många besökare till Rättvik. Vi installerade oss i ett trevligt rum som påminde om normal hotellstandard. Innan vi gick till sängs tog vi en kvällsfika utomhus i skönt sommarväder. Från vårt fönster hade vi en fantastisk utsikt över Siljan med färgsprakande solnedgång. När vi lagt oss var det dags för veteranbilarna att vakna till liv. De förde oväsen med sina moderna musikanläggningar och frambringade oljud med sina trimmade bilar och ibland hördes ett gällt tutande. Det tog ett tag innan Margaretha kunde slappna av i oväsendet och somna in, medan jag gjorde efter en kort stund




SPRINGKÄLLAN


Vi tog det lugnt på morgonen medan vi åt vår frukost utomhus i härligt solsken. Då det var mycket turister i Rättvik denna vecka bestämde vi oss för att göra en kort shoppingrunda i centrum. Efter att inhandlat hälsokost i en butik fortsatte vi 6 km norrut tills vi kom till en vändplan. Där fick vi parkera bilen för att gå sista biten genom naturskog, snubbla över djupa fåror som förorsakats av kraftiga regnoväder och gå över en gungande hängbro (på hemvägen mötte vi ett ugngt par som erbjöd sig att fotografera oss. Toppen tyckte vi!). När vi kom fram till springkällan var det en större grupp scouter som hade läger på platsen och roade sig glatt runt vattenkällan.

BAKGRUND För c:a 360 miljoner år sedan var det en meteorit som slog ner i området. Vid ett liknande område i Nordamerika hade folk hittat olja. Detta väckte drömmar om att kunna hitta olja och gas i området som skulle göra bygden rik. Genom borrningar har man hittat mindre fynd av olja och brännbar gas. Min pappa Helge är en av många som köpt oljeaktier men ingen har blivit rik. Däremot hittade man en kraftig källorder som sprutar vatten dygnet runt. På vintern fryser vattnet till is och bildar olika fina formationer.





VIDA BLICK


Efter mycket gående på gator och stigar längtade vi efter att få slå oss ner vid ett fikabord. Vi föll för utsiktstornet i Vida Blick. Deras våfflor såg mycket inbjudande ut och valet var lätt. Varsin våffla med hallonsylt och grädde. Vi orkade inte äta upp allt så vi tog hem resten till kvällsfikat. I övrigt kändes det som om området skulle må gott av en upprustning. Främst vandrarhemmet och golfbanan.

BAKGRUND Tornet som är 28 meter högt byggdes 1898 av Gårdfarihandlaren Olof Lindmark från Malung. En gång när han var på besök i Gärdebyn fascinerades han av den storslagna utsikten över Siljan och fattade beslutet. Om jag någon gång blir rik skall jag bygga mig ett hem uppe på höjden ovanför ett utsiktstorn. År 1897 återvände han till trakten för att fullfölja sina planer. Tornet ritades av den 17-årige blivande byggmästaren Olof Klockors. Den 12 juni 1898 invigdes tornet av landshövdingen Carl Fredrik Holmqvist. Tyvärr fick inte Lindmark njuta av tornet någon längre tid då han avled 1899.




LEKSAND 5 AUGUSTI

CENTRUM


På eftermiddagen tog vi en tur till Leksand. Vi stannade till vid torget. Slog oss ner på en bänk. Kände atmosfären av en småstadsidyll. Margaretha hade tappat bort sin kam så vi stannande till på torget för ett snabbt inköp av en ny. Men det tog sin tid. Först i 4:e affären lyckades hon hitta en ny.



KYRKAN


Leksandskyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor. Den rymmer 2.300 besökare. I äldre tider var det vanligt att besökarna kom med kyrkbåtar som lade till vid stranden intill kyrkan. Vi tyckte att kyrkan med sin gravplats var en av de vackrades kyrkorna vi sett, där den låg vid Österdalsälvens utlopp i siljan.




HEMBYGDSGÅRDARNA


Intill kyrkan ligger hembygdsgårdarna. Redan 1899 byggde den originelle och framsynte bonden Jonas Persson sitt egenhändiga "Leksands Etnografiska Museum i Lisselby" Från denna plats som ligger söder om Österdalälven flyttades museet 1963 till sin nuvarande plats. Därefter har ytterligare gårdar flyttats dit som visar på skiftande byggnadstekniker från olika tidsperioder.



HILDASHOLM

Hildasholm är en pärla vid Siljan, norr om kyrkan. Den herrgårdsliknande egendomen ligger i en vacker trädgård med skulpturutställningar, promenadstråk och trädgårdscafe. Huset som ritades av Torben Grut, uppfördes 1910-1911 åt Axel Munthe, som enligt familjetraditionen skänkte huset som morgongåva till sin hustru Hilda, född Pennington-Mellor i England. Då de gifte sig redan 1907 känns det inte troligt?. Våra kroppar blev trötta men våra själar blev inspirerade av allt vackert vi såg.



TÄLLBERG


Från Leksand åkte vi den slingrande och backiga gamla landsvägen via Hjortnäs med sina vackert timrade byggnader. I Tällberg stannade vi till vid Tällbergsgården. Vi satte oss vid trädgårdsmöblerna framför hotellet och beundrade utsikten över Siljan. År 2004 firade Andreas och Maria sin bröllopsnatt på hotellet. Den vita trähästen som de satt på fanns kvar men var nymålad. Vi fortsatte att gå en runda kring hotellen och restaurangerna som var inrymda i genuina träbyggnader i Dalastil. Vi var småhungriga och sugna på lite lättare mat. Det enda som fanns i den klassen var pizzor och hamburgare, men det lockade inte oss. Vi fortsatte till Rättvik där vi åt på Dala Wärdshus Hantverksbyn. Vi åt fläskfile med potatisgratäng. Det var gott men köttet var lite segt.


HEMRESA VIA SUNDBORN


GÄRDEBYGÅRDEN


På förmiddagen tog vi det lugnt medan vi åt frukost utomhus i soligt och fint väder. Vi var jättenöjda med vandrarhemsstandarden och den service vi fått. Sedan någon vecka drevs gården i ny regi (som vi uppfattade var frikyrkorna gemensamt i Rättvik). Personalen var ny och måna om oss gäster. Vi blev bekanta med ett par i vår egen ålder. Det visade sig att vi hade gemensamma vänner i Immanuelskyrkan.

Minnen hade väcktes till liv från då jag var i 12-årsålder och bodde en vecka på gården med familjen. Pappa tjänstgjorde som kaplan under denna vecka. Det var delvis dåligt väder under veckan och jag hade tur som fick hälsa på en familj med barn i min egen ålder. Vi spelade olika sällskapsspel och hade kul tillsammans. Jag fick också lära mig att kasta hästsko tillsammans med några härliga gubbar som hade humor. Dessutom fick jag mycket beröm för mitt spel.

När mina föräldrar skulle fira guldbröllop 1990 skedde det på Gärdebygården med barn och barnbarn. Ett trevligt minne att få göra det med vår utvidgade kärnfamilj i 3 generationer. Det var ett av våra senaste tillfällen som vi alla var samlade till fest.

Innan vi checkade ut skrev vi några vykort till mina systrar. Ett av dem tog en månad på sig att komma fram.

BAKGRUND

År 1906 övertog Missionsförbundet Gärdebygården som semesterhem/vilohem. Det var många missionärer som tillbringade en tid för vila och rekreation på gården. På 1990-talet såldes gården. Nyligen hade gården börjat drivas i ny regi. Personalen hade jobbat bara en vecka och vara mycket måna om att vi skulle trivas och ha det bra. Det kändes som om vi skulle vilja återkomma dit i framtiden, men då inte under vecka 31.



CARL LARSSON-GÅRDEN
ETT AV SVERIGES MEST OMTALADE HEM


Vi hade bokat en guidad tur till kl. 14.00 och bestämde oss för att avnjuta gårdens läckra buffe. Den bestod av många olika grönsaksrätter. Jag hade inte observerat sidobordet där varmrätterna serverades så jag tog lite för mycket, men kunde inte motstå att ta även lite av laxen, kycklingfilen, fläskfilen, Solvarboskinkan och Gustafskorven. Det var skönt att få sitta utomhus i bästa tänkbara sommarväder och njuta av av all god mat. Jag var proppmätt och måste tyvärr lämna lite av maten.




Vi fick lite tid att gå över Sundbornsån (rinner mellan Toftan och Hosjön) till Stora Hyttnäs med bibliotek och trädgård innan det var dags för visningen.




Coronarestriktionerna krävde guidad tur med max 8 personer i varje grupp. Det tog drygt en timme att gå runt i trädgården och inne i huset. Vi blev grundligt informerade om gårdens uppkomst och hur Carl och Karin omvandlade huset till ett av Sveriges mest omtalade hem. Vi fick ta del av händelser ur deras och barnens liv, samt om deras kostnärsliv. Dagen blev den höjdpunkt vi drömt om i en den underbara naturen som omgav gården och skänkte själen lugn och harmoni.




BAKGRUND

Carl Olof Larsson föddes 1853-05-28 i Gamla stan och dog 1919-01-22 i Falun

Han studerade på konstakademien 1869-1876

Han flyttade till Paris 1877, där han stannade i två år. Återkom till Paris 1880. Hans motiv var ovanliga i Frankrike och inte så attraktiva så han fick leva i fattigdom.

När han bodde i den idylliska orten Grez-Sur-Loing blev han inspirerad av trädgårdarna varifrån han kunde hitta motiv som unga fruktträd, blomsterprakt, köksväxter, stränder med terasser och spaljéer, gamla lusthus och bryggor en flod med små vattenfall, gubbar i träskor och flickor i solsken med mera. Dessa motiv började att uppmärksammas och han fick sälja fler tavlor.

År 1883 gifte han sig med Karin Bergöö.

År 1885 återkom han till Sverige


SUNDBORN-FAMILJELIV


På Lilla Hyttnäs bodde 2 fastrar till Karin. När svärfar erbjöd Carl en gård i trakten tackade han nej. Carl hade blivit förtjust i Lilla Hyttnäs och kunde inte tänka sig något annat ställe att bo på. Efter att den ena fastern avlidit och den andra inte ville bo kvar på gården själv, fick Carl gården i present.

Under många år användes huset som sommarbostad medan det grundligt byggdes om. År 1901 flyttade familjen dit från Stockholm
Den idylliska gården inspirerade Carl till många konstverk med familjen som motiv och blev mycket populär som familjelivets och hemmets målare.
Hustrun Karin Berg föddes 1859-10-03
Hon utbildade sig på konstakademien 1877-1882
Efter avslutade studier 1882 reste hon till den skandinaviska konstnärsskolan Grez-sur-Loing utanför Paris där hon träffad Carl Larsson. Sommaren blev en konstnärlig höjdpunkt där hon och Carl arbetade sida vid sida. De gifte sig i Stockholm 1883 och året därpå föddes deras första dotter Suzanne i Grez-sur-Loing

De fick tillsammans åtta barn. Efter Suzanne 1884 fick de Ulf 1887, Pontus 1888, Lisbeth 1891, Brita 1893, Kersti 1896 och Esbjörn 1900. Sonen Mats dog 2 månader gammal 1895.

Jämsides med att hon uppfostrade alla barnen ägnade hon sig åt sitt konstnärskap. Hon designade och vävde en stor del av av de textilier som fortfarande finns i Carl Larsson-gården. Ett exempel ät "Karinförklädet" som användes av de arbetande kvinnorna på Sundborn. Hon formgav även en del av möblerna och ritade sina och barnens kläder.

Hennes textilier var mycker originella med starka och djärva färger. I svart och vitt linne omtolkade hon japanska motiv. Hon dog 1928-02-18. Gemensamt utvecklade paret ett estetiskt kamratskap. Han var den översvallande som täckte väggarna med blommor och blad, medan hon var spartansk och ofta abstrakt i sin formgivning. Färgerna i interiörena tycks de ha valt tillsammans. Deras gemensamm bidrag skapade en perfekt helhet.

ARVET TILL VÅR GENERATION


Efter Karins bortgång bestämde barnen att bevara hemmet i Sundborn som det sett ut under föräldraranas livstid. De bildade 1946 en släktförening med syfte att förvalta Carl Larsson-gården i fortsättningen och låta den vara öppen för visning för allmänheten. Vi är tacksamma för denna gåva till eftervärlden och att vi fått uppleva en mycket trevlig och intressant eftermiddag i härligt sommarväder i en idyllisk miljö på landet. En del minnen väcktes till liv från våra barndomssomrar hos våra far- och morföräldrar som föddes ungefär samma period 1878-1885 som Larssons barn 1884-1900

HEDEMORA

Mätta på både god mat och minnesvärda intryck satte vi oss i bilen för hemresa. När vi kom till Hedemora bestämde vi oss för att göra ett sista stopp. vi svängde av från stora vägen och åkte genom en trevlig stad. Vi stannade till på torget där några ungdomar sjöng och spelade kristna sånger. Då vi inte såg till något fik fortsatte vi på genomfartsvägen tills vi kom till en affär som sålde glass. Skönt med ett lite stopp innan vi slutligen svängde in på tomten till vårt underbara smultronställe.

Utöver egna intryck har vi hämtat fakta från wikipedia och websidor med turistinformation.



RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN


Google


Tack för ditt besök


räknare
besöksräknare