STARTSIDAAKTUELLT ANNORLUNDA BÄR O SVAMPDRÖMSTÄLLE ESKILSTUNA FOTOISLAND KÖKSTRÄDGÅRDMARGARETHA MAT MOTION NATURRESOR SLÄKTSNICKERI SVEN-EVERT


SVAMP-BÄR



SÅSONGEN 2017 VAR DET STOR VARIATION I SVAMPTILLGÅNGEN

Sommaren var torr och blåsig med en temperatur kring 20 grader om dagarna. Enligt prognoserna skulle det ofta komma bli regnskurar på dagarna men de nådde aldrig oss i Järlåsa. Det var så torrt i markerna att det inte fanns en svamp att plocka, förutom några få kantareller. I slutet på augusti och i september kom regnen och i slutet på oktober var de torrlagda kärren åter igen vattenfyllda och vattnet i Strandsjön hade stigit över normal nivå. Dessutom porlade vattnet i bäckarna. I slutet av augusti var skogen full av stora och soppar. Karljohansvampen hade väldigt få maskangrepp. I oktober var det trattkantarellen som växte riktligt intill kärren. Skörden blev så riklig att den räckte till grannarna.







ÅRETS SVAMP 2007

Stensopp/Karljohanssvamp


LYCKA ÄR

att hitta ett praktexemplar en mycket, mycket svampfattig säsong (2007)



SÅ VÄCKTES VÅRT SVAMPINTRESSE


Familjens svampintresse började för c:a 30 år sedan. Nordea ordnade en familjedag på Ekerö med en svampexpert som rådgivare. Vi plockade några okända svampar som visade sig vara goda matsvampar. Dessutom vann vi en tipspromenad med en svampbok som pris. Därmed var vårt svampintresse väckt. Svamp är spännande för man blir aldrig fullärd. När det gäller tillgång och skörd är varje år unikt. Att upptäcka nya kantarellställen är alltid spännande. Dessutom finns det alltid någon ny svampsort att lära känna.





SVAMPAR VI BRUKAR PLOCKA


FAVORITER

MANDELRISKA. Favoriten bland favoriter är mandelriskan. Den har mjölkvit saft och en doft av sill. Smaken av skaldjur är mycket läcker och passar utmärkt som en extra krydda tillsammans med andra svampar, speciellt lite smaklösa soppar. Då den är ganska sällsynt blir vi extra glada varje gång vi hittar någon. Äntligen, äntligen efter flera år har vi hittat några exemplar av svampen på landet (aug 2009) och jag kan med glädje lägga ut en bild på min hemsida. Hattfärgen påminner om bakgrundsfärgen på denna sida.




KARLJOHAN/STENSOPP. Karljohan är en utsökt svamp med smak av hasselnötter och passar bra att ätas för sig eller blandad med andra svampar. Det är bäst att plocka unga exemplar då de snabbt blir angripna av ohyra. Vissa år hittar vi bara några enstaka ensamväxande medan andra år som i år (2008) många i grupper.



KANTARELL. En mycket läcker svamp med en utsökt doft av äpple, som vi föredrar att äta för sig. Efter några års letande har vi hittat några mindre kantarellställen som vi tycks få ha för oss själva. En tacksam svamp för den är sällan angripen av ohyra. Allt som behövs för en god kvällsmacka är smörstekta kantareller, salt och pepper.

TRATTKANTARELL. En mycket läcker svamp som vi föredrar att äta för sig. Regniga höstar hittar vi så mycket att vi ibland kan ge bort en del till vänner. Mellan jul och nyår 2006 hittade vi en halvliter på egen tomt. För att inte riskera att få med oss några oätliga svampar brukar vi titta på hattens undersida innan vi lägger trattkantarellerna i svampkorgen. Vi fick för några år sedan slänga en stor skörd då vi i botten av skörden hittade delar av en okänd svamp (påminnande om en toppig giftspindling).










ÖVRIGA

STRÄVSOPPAR. Det finns en mängd olika strävsoppar, varav en del är mycket lika varandra. Eftersom alla strävsoppar är ätliga behöver man inte vara så noga med att exakt bestämma vilken sort det är. Vi brukar mest plocka Tegelröd björksopp (mörkbruna till svata fjäll på foten), Aspsopp (ljust rostruna fjäll på foten) och Eksopp (mörkt rostbruna fjäll på foten). Alla har de mer eller mindre orangebruna till tegelröda hattar. Vi brukar ibland även plocka unga exemplar av andra strävsoppar. Senare år har vi gjort en gallring i skogen genom att skära i svampen för att inte få med maskätna. Vi vill helst blanda dem med lite kryddstakare svampar som riskor.

SANDSOPP. Vi brukar välja ut de bästa exemplaren eftersom de ofta växer i stora grupper och vill inte att de ska bli dominerande i en svampblandning. Ett bra känneteckan är att svampen blånar när man skär i den

SMÖRSOPP. En läcker sopp som vi gärna plockar, bara vi hittar den. Den känns lätt igen på de smörgula rören och ringen på foten. Näst efter karljohan är smörsoppen den vi tycker bäst om.

RISKOR. Bland riskorna är det mest granblodriskan vi brukar plocka. Det är inte alla år vi hittar den men när vi upptäcker den finner vi många på en gång. Då de ofta är maskätna väljer vi ut unga exemplar. Mandelriskan plockar vi så snart vi hittar den då den är sällsynt i våra svampmarker. Riskor passar bra som kryddstarka svampar i en svampblandning mest innehållanda soppar.

CITRONGUL SLEMSKIVLING. En svamp som är mycket lätt att känna igen på sin slemmiga hatt och att foten är gul nedtill. Även om det finns många av dem i skogen brukar vi bara plocka några få till svampblandningar.

TAGGSVAMPAR. Lätta att känna igen på sina taggar. Vi plockar både bleka och rödgula taggsvampar i mindre mängder som utfyllnad i svampblandningar. Fjällig taggsvamp är inte så vanlig i vår svampskog, men hittar vi något extra fint exemplar brukar vi plocka det. Ska vara bra för inläggning, men det är inget som vi har provat på.

KREMLOR. Finns många olika sorter och ibland svåra att särskilja. Vi brukar mest plocka mandel- och tegelkremlor. Är vi det minsta tveksamma om vilken kremla det är brukar vi smaka på den. De som är milda och goda i smaken och dessutom smakar mandel/hasselnötter brukar vi plocka med oss hem..

SVART TRUMPETSVAMP. Vi brukar hitta dem bara vissa år och då i stora mängder. Brukar ofta blanda dem med trattkantareller.

RÖDGUL TRUMPETSVAMP. På landet har vi bara hittat dem ett år i stora mängder i kanten av ett kärr. Bild saknas.

TICKOR. Tickor brukar vissa år finnas i stora mängder och vi väljer bara ut några få bra exemplar till våra svampblandningar. Den har en mycket säregen smak och vi vill inte att den ska bli dominerande i en svampblandning. De brukar bli svavelgula vid stekning.











SÄLLSYNTA

GRENTICKA. Förra gången (29 aug 2008) när jag var ute på min svamppromenad hittade jag en svampsort som jag aldrig tidigare sett. Då jag tyckte den var dekorativ trots sin gråhet tog jag en bild för att senare ta reda på vad den hette. Efter sökning i min tredje svampbok kom jag fram till att namnet bör vara grenticka och att den är mycket ovanlig i Sverige. Dessutom är den ätlig så nästa gång får jag ta med mig den hem för att provsmaka.



LINGON


För några år sedan (2005) hittade vi ett lingonställe på gångavstånd från vår stuga. Sedan dess har vi tagit oss en liten utflykt varje höst för att kunna koka lingonsylt till vinterns behov. Vi har passat på då det varit fint väder och tagit med oss matsäck som vi avnjutit under tiden som vi vilat våra trötta ryggar.







TILLGÅNG-SKÖRD


2005

BRA SVAMPÅR

Senare delen av sommaren var rengnig och medförde ett mycket bra svampår, framförallt trattkantareller, Svart- och brandgul trumpetsvamp



HALVBRA LINGONÅR

Även om vi inte hittade något område med tätt växande lingon lyckades vi plocka c:a 20 liter på en eftermiddag. Vi tog oss en rast och njöt av både sol och fika

2006

BRA SVAMPÅR

Sommaren var varm med några dagars kraftigt regnande i augusti. Hösten var också mycket varm och varade året ut. Vi hittade mycket svamp och det var vårt bästa år under en tioårsperiod. Mellan Jul och nyår plockade jag en halv liter trattkantareller på egen tomt. Helt otroligt.



DÅLIGT LINGONÅR

Det var ganska magert med lingon men vi lyckades i alla fall skrapa ihop c:a 10 liter.


2007

DÅLIGT SVAMPÅR

Sommaren var normal med torrt väder. Jag hittade ganska mycket kantareller under juli och augusti. Några andra svampsorter gick ej att finna. Inte ens giftiga svampar. Under hösten var skogen lika tom på svamp som sensommaren, förutom att det fanns några få områden med en del trattkantareller. Under hela säsongen lyckades jag hitta ett fåtal svampar av; Mandelriska, Karljohansvamp, Taggsvamp, Citrongul slemskivling. Ett enda praktexemplar fann jag och det finns avbildat ovan.



BRA LINGONÅR

Till en början såg det ut att vara ett dåligt lingonår och vi var beredda på att gå hem då vi hittade ett mindre område med tätt...tätt växande bär. Det gick otroligt snabbt att fylla våra hinkar (20 liter). Kanske vi kunnat plocka lite till men lingonen ska ju också bäras hem genom skogen och sedan rensas och kokas till sylt. Ett drygt jobb för oss båda.



2008

BLANDAT SVAMPÅR

Sommaren var normal med en värmeperiod i mitten av juli och en regnperiod i mitten av augusti. I juli kunde jag plocka en del kantareller på mina favoritställen. I slutet av augusti uppstod en explosition av alla möjliga svamparsorter. Det vara bara att välja ut praktexemplaren bland det rika utbudet av läckerheter. Tyvärr blev skördetiden kortvarig då det torra vädret återkom.



DÅLIGT LINGONÅR

Det räckte med en titt på våra favoritställen av lingon för att inse att det inte vart värt besväret att plocka lingon under hösten. Tur att den stora skörden från förra året givit ett överskott av lingonsylt. Troligen kommer sylten att räcka till jul.


2009

BLANDAT SVAMPÅR

På sommaren hittade jag en del kantarellar varje gång jag var ute i skogen. För övrigt var det ganska magert med svamp. Till vår stora glädje hittade vi dock vår favoritsvamp "Mandelriskan". Den hade inte varit synlig på flera år. På hösten fanns det gott om trattkantareller och svart trumpetsvamp.



HALVBRA LINGONÅR

Det var ganska glest med lingon i skogen men vi lyckades i alla fall plocka c:a 8 liter så det räckte till några burkar med sylt.



2010

BRA SVAMPÅR

Det var en varm och torr juli månad. Men när väl regnen kom i augusti så kom också svampen. Jag plockade mycket gula kantareller i mitten av augusti och i slutet av september. Det var mycket ovanligt för mig att hitta så många gula svampar i slutet av säsongen. Trattkantareller var det gott om. Jag var ute och plockade själv en gång och Margaretha var med mig vid ett annat tillfälle. Det räckte. Vi var jättenöjda och kände inte för att rensa ytterligare svamp.



MYCKET DÅLIGT LINGONÅR

När vi plockat c:a 3 liter tillsammans efter flera timmar gav vi upp. Vi fick glädja oss åt en skön skogstur med en fikarast. Vi åt var sin god äggmacka och drack varm choklad. Smaskens.




2011

BRA SVAMPÅR

Ett blandat svampår. Sommaren var varm och torr och jag hittade bara några enstaka kantareller. På sensommaren och i början av hösten kunde jag plocka så mycket blandsvamp som fick plats i frysen utan att det var ett bra svampår. På senhösten plockade jag på drygt en timme, på ett mindre område, lika mycket som på en långtur under min favoritrunda.





MYCKET DÅLIGT LINGONÅR

Det lilla vi lyckades plocka innan vi gav upp räckte till bara en burk lingonsylt.




2012

ETT OVANLIGT SVAMPÅR

Ett märkligt och ovanligt svampår. Försommaren och hösten var regnig och däremellan torrt. I juli plockde vi ovanligt mycket gula kantareller. I augusti månad plockade vi bara svart trumpetsvamp och brandgul trumpetsvamp. Övriga svampar fanns inte. Den i vanliga fall rikt förekommande Karljohanssvampen hittade vi inte ett enda exemplar av. Till vår glädje hittade vår hittills största skörd av vår favoritsvamp mandelriskan som är mycket sällsynt i vår svampskog. Mandelriskan är en oansenlig och ofta något skadad (bara att skära bort) men övrigt i mycket gott skick och saknar i regel svampangrepp. Den har en utsökt god smak av mandel. På hösten fanns det även mycket rikligt med trattkantareller. Vi plockade så mycket att det räckte även till våra grannar.



INGA LINGON BLEV PLOCKADE

Under våra svampturer kunde vi bedöma att det inte skulle bli någon större mängd av lingon. Därför blev inte speciellt besvikna över att inte hunnit ut i lingonskogen



2013

SÄMSTA SVAMPÅRET

Sommaren var varm och torr och jag hittade bara några få svampar fram till i början av oktober. Det var utan tvekan sämsta svampåret sedan vi köpte vårt drömställe för 15 år sedan. I oktober fick jag chansen att vid ett tillfälle plocka trattkantareller även om skörden var måttlig. Som tur var hade vi ganska gott om svampar kvar i frysen från tidigare år.



INGA LINGON BLEV PLOCKADE

I augusti såg det ut att bli en del lingon. Men en månad senare fanns det bara några enstaka lingon som överlevt torkan. Ingen mening att ens försöka plocka några lingon


2014

ETT OJÄMT SVAMPÅR

Sommaren var varm och torr och det var ingen ide att ge sig ut för att plocka svamp. Utan någon förväntan tog jag mig en tur i skogen, men jag såg inte en svamp. Inte ens oätliga. I vanliga fall brukar jag kunna hitta ganska bra med kantareller i juli månad men det blev inte många plockade under hela säsongen. I augusti passerade några regnområden med mycket regn och då kom allehanda svampsorter upp. Mest plockade jag karljohanssvamp och dessutom några mandelriskor som är min favoritsvamp. Därefter blev det torrt i markerna igen och ingen svamp. I slutet av september kom några regn och luften blev fuktig och under oktober fanns det gott om trattkantareller. Det kändes riktigt bra att få fylla på förrådet med svamp igen efter förra årets dåliga skörd.



INGA LINGON BLEV PLOCKADE

Den torra sommaren gjorde att det blev inga lingon kvar att plocka då det blev säsong. Tyvärr! Efter flera dåliga lingonår skulle det ha varit trevligt att få fylla på förrådet med lingonsylt.

2015

ETT OJÄMT SVAMPÅR

Juni var en kall och ostadig månad. Första veckan i juli hade vi högsommarväder som följdes av kyligt och regnigt väder. Det gjorde att vi hittade ganska mycket gula kantareller. Augusti var en torr och varm månad som inte alls gynnande svamparna att utveckla sig. I september var vädret varierat och det fanns ganska gott om trattkantareller.



INGA LINGON BLEV PLOCKADE

Det varierande vädret gav inget större hopp om att hitta lingon så vi gjorde inte ens ett försök att plocka några. Då vi har långt att gå i skogen för att komma till våra lingonställen och då våra ben och ryggar inte längre orkar med häftigare skogsturer behöver vi lockas av lingonkvistar med rikligt av lingon. Troligen kommer vi kommande år inte längre leta efter lingon.

2016

ETT MAGERT SVAMPÅR

Sommaren 2016 var i sin helhet en normal sommar med omväxlande varma och kyliga perioder, samt torra och regniga perioder. Augusti och september var mestadels varma och torra månader. De få regniga dagar som inträffade gav ändå möjlighet att hitta en del svampar även om det inte var i större mängder. Sommarvädret under september gav en mager skörd av trattkantareller.



2017

STOR VARIATION PÅ SVAMPTILLGÅNGEN

Sommaren var torr och blåsig med en temperatur kring 20 grader om dagarna. Enligt prognoserna skulle det ofta komma bli regnskurar på dagarna men de nådde aldrig oss i Järlåsa. Det var så torrt i markerna att det inte fanns en svamp att plocka, förutom några få kantareller. I slutet på augusti och i september kom regnen och i slutet på oktober var de torrlagda kärren åter igen vattenfyllda och vattnet i Strandsjön hade stigit över normal nivå. Dessutom porlade vattnet i bäckarna. I slutet av augusti var skogen full av stora och soppar. Karljohansvampen hade väldigt få maskangrepp. I oktober var det trattkantarellen som växte riktligt intill kärren. Skörden blev så riklig att den räckte till grannarna.







RECEPT




Svamp kan avnjutas i många olika maträtter som såser, soppor, varma mackor och omeletter. Favoriten är en sagolik paj gjord på i huvudsak köttfärs och blandsvamp.MARGARETHAS SAGOLIKA PAJ



RETUR FÖRSTASIDAN KLICKA PÅ BILDEN



Google



Tack för ditt besök

räknare
räknare